Търсене в този блог

сряда, 16 януари 2019 г.

Шоколадови пасти Сахер

        Здравейте приятели, Новата година започна и ние продължаваме нашата обиколка по света с Вкуснотека и София Мел, за да дегустираме различни, вкусни рецепти.
   Днес ще ви отведа в моята любима Виена. Преди няколко седмици се върнах от командировка от там и мога с ръка на сърце да кажа, че градът е очарователен и мигновено те пленява. С усмивка минавах покрай безбройните сладкарници Аида, любувах се на витрините със сладкиши и пасти и задължително снимах, за да покажа на моята Аида :)
    Една от най-емблематичните торти в Австрия е Торта Сахер. Направена от 16-годишния стажант-сладкар Франц Сахер за министъра на Външните работи през 1832 г., тази торта с кайсиев конфитюр и шоколадови блатове става изключително популярна и до днес. 
      Аз ви я поднасям в една по-удобна форма за поднасяне, под формата на пасти. 



Продукти:

130 г масло
90 г натурален шоколад (60 % какао)
1 и 1/4 ч.ч. захар
3 яйца
есенция ванилия
1 и 1/4 ч.ч. био брашно София мел
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. натурално какао
1/2 буркан кайсиев конфитюр

50 г натурален шоколад
30 г пудра захар за поръсване


Покрийте тава с размери 40x25 см. с хартия за печене. Намаслете и поръсете леко с брашно.
Стопете на водна баня шоколада и маслото.
В друга купа разбийте яйцата, заедно със захарта и ванилената есенция. Добавете шоколадовата смес и след това брашното, разбъркано с бакпулвера на части. Накрая сложете 2 с.л. натурално какао.


Излейте сместа в тавата и печете на 160 градуса около 40 минути до готовност. Проверете с клечка. 
Охладете блата и го нарежете на 24 равни квадратчета (6x4). 
Загрейте кайсиевия конфитюр на котлона, докато се разтопи. Охладете.
Слепете две по две шоколадовите блокчета с конфитюр.


Стопете на водна баня шоколада. Направете хартиен пош и декорирайте с шоколадови спиралки. Поръсете с пудра захар. 


Да ви е сладко!

9 коментара:

  1. Здравей Ани. Честита,мирна и щастлива нова година!
    Пастичките изглеждат изкусителни. Непременно ще ги пробвам
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ви харесват Катя. Непременно ги опитайте :)

      Изтриване
  2. Ани,
    в зимна Виена е много красиво, а тортите особено в Австрия и Германия са чудни по празници .И твоите пасти са прекрасни в сахер вариант.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ели. Винаги се радвам на добра дума от теб! Прегръдки

      Изтриване
  3. Здравейте! Блогът ви, рецептите и презентациите им са страхотни! В рецептите си използвате мярката "чаена чаша", а тя е нещо относително /но важно - особено за сладкиши :)/ предвид естеството на продукта - течен или сух, и вида на самия продукт /ако е сух/. Може ли някакво пояснение - колко мл. (ако е течен продукт) и гр. (ако е сух и според вида му - брашно, захар, пудра захар и пр.), защото наистина има значение за сладкиши и тестени изделия. Благодаря ви и поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, чаената ми чаша е с вместимост 130 г сухо вещество, в случая захар и брашно. :)

      Изтриване
    2. Благодаря за уточнението! Сега вече нищо не стои между мен и Вашите рецепти :)

      Изтриване