сряда, 30 януари 2019 г.

Божествен Сладкиш с круши и бадеми

    Мисля, че не съм правила по-вкусен кейк!!! Божествен! Божествен!:)))
Понякога грешката е вярна...
   Какво друго можем да правим с момичетата, по време на грипната ваканция, освен да си изпечем вкусен Кейк с круши, рикота и кардамон. По средата на рецептата установихме, че нямаме кардамон, а рикотата безследно е изчезнала от хладилника. Наложи се да импровизирам. Добавих заквасена сметана, лимонова кора, канела и печени бадеми. 
Уверявам ви, че не сте опитвали по-вкусен и ароматен сладкиш! Не успях да му устоя, докато го снимах и още топъл изядох едно голямо парче. Лично за мен ухае на козунак. Много сочен и пухкав. Невероятен!


Продукти:

1 и 1/4 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1/2 ч.л. канела
180 г меко масло
1 ч.ч. кристална захар + 2 с.л.
3 яйца
ванилен екстракт
3 с.л. заквасена сметана
3 бр. малки круши
кората от 1 лимон
130 г белени бадеми


Сложете белените бадеми в тавичка, леко ги навлажнете с ръце и ги печете на силно загрята фурна на 200 градуса, докато покафенеят. Охладете ги и ги смелете в блендер.

В купа смесете брашното, бакпулвера, солта и канелата. Разбъркайте добре.


В друга купа разбийте мекото масло, заедно със захарта до побеляване. След това на бавна скорост добавете едно по едно яйцата. Добавете и ваниления екстракт.

Внимателно, на части сложете сухите съставки. След това добавете заквасената сметана, настърганите круши и лимоновата кора. 
За финал добавете смлените бадеми към сместа и разбъркайте много добре.

Загрейте фурната на 200 градуса.


Излейте сместа в покрита с хартия форма за кейк. Печете кейка 30-35 минути докато добие златист загар. Вкусен е топъл и студен.


Да ви е сладко!

Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)


10 коментара:

  1. Ани, здравей! А колко извара се слага, хареса ми сладкиша и ще го направя! Рецептите ти са страхотни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Гери, в рецептата няма извара. Има само заквасена сметана.

      Изтриване
    2. Наистина е божествен! Направих го и ми хареса много!

      Изтриване
    3. Здравейте Гери. Страшно се радвам, че сте опитали сладкиша. И аз обмислям отново да го завъртя :)))

      Изтриване
  2. Чудесен сладкиш наистина.Изглежда превъзходно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Как няма да е божествен, с круши ли е! Честита първа книга, Ани!

    ОтговорИзтриване
  4. С какво е посипан отгоре? С двете супени лъжици захар ли?

    ОтговорИзтриване