Търсене в този блог

сряда, 26 юни 2019 г.

Скандинавски, тигров кейк

    Знаете колко много обичам бързите и лесни рецепти. Тигровият, скандинавски кейк е именно такъв. Вкусна смесица от шоколад и ванилия, завъртяни в нежен танц. Тигровият кейк е много красив, когато се разреже. Смята се, че е донесен в северните страни, за които е характерен, от Германските емигранти преди началото на Гражданската война. 
   Отличната пухкавост и перфектно изпичане постигнах със специалното брашно смес за кекс на София Мел, без дори да се налага да използвам бакпулвер. 



Продукти:

220 г меко масло
1 и 1/4 ч.ч. захар
4 яйца
ванилен екстракт
2 и 1/4 ч.ч. смес от пшенично брашно за кекс София Мел
2 с.л. натурално какао
1/4 ч.ч прясно мляко

Загрейте фурната на 180 градуса.


В купа разбийте с миксер мекото масло и захарта. Едно по едно добавете яйцата, като разбивате след всяко. Добавете ванилията, след това пресейте брашното за кекс и го разбъркайте добре в сместа.



Отделете половината от сместа в друга купа и добавете какаото и прясното мляко. Разбъркайте добре.


Пригответе йена или тавичка за печене с размери 30:40 см. Покрийте дъното с хартия за печене. Сложете голяма лъжица от бялата смес на дъното и внимателно я разстелете. В нея поставете лъжица от шоколадовата смес. След това отново в нея лъжица от бялата и по същия начин продължете да редувате смесите една в друга, докато свършат. Хубаво разклатете съда, за да заеме формата му. 


Печете кейка до готовност около 50 минути. Проверете с клечка. 

Охладете напълно, преди да разрежете.


Да ви е сладко!


5 коментара:

  1. Привет,
    Имам два въпроса относно рецептата:
    - Какво количество ванилов екстракт трябва да се добави?
    - С какво количество синтетична ванилия (на прах) може да се замести екстракта? Искам да си направя домашен екстракт и да не използвам купешки, но за да стане той ще е необходимо повече време.
    Искам да пробвам рецептата възможно най-скоро, тъй като изглежда разкошно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, можете да сложите една ванилия на прах.

      Изтриване
  2. здравейте! В скаандинавски кекс , слага ли се бакпулвер??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Лили, не не се налага, тъй като брашното за кекс на София мел има набухвател.

      Изтриване
  3. Здравейте, Ани! Кейкът стана чудесен. Благодаря Ви за рецептата! Росица

    ОтговорИзтриване