Знаете колко много обичам бързите и лесни рецепти. Тигровият, скандинавски кейк е именно такъв. Вкусна смесица от шоколад и ванилия, завъртяни в нежен танц. Тигровият кейк е много красив, когато се разреже. Смята се, че е донесен в северните страни, за които е характерен, от Германските емигранти преди началото на Гражданската война.
Отличната пухкавост и перфектно изпичане постигнах със специалното брашно смес за кекс на София Мел, без дори да се налага да използвам бакпулвер.
220 г меко масло
1 и 1/4 ч.ч. захар
4 яйца
ванилен екстракт
2 и 1/4 ч.ч. смес от пшенично брашно за кекс София Мел
2 с.л. натурално какао
1/4 ч.ч прясно мляко
Загрейте фурната на 180 градуса.
В купа разбийте с миксер мекото масло и захарта. Едно по едно добавете яйцата, като разбивате след всяко. Добавете ванилията, след това пресейте брашното за кекс и го разбъркайте добре в сместа.
Отделете половината от сместа в друга купа и добавете какаото и прясното мляко. Разбъркайте добре.
Печете кейка до готовност около 50 минути. Проверете с клечка.
Охладете напълно, преди да разрежете.
Привет,
ОтговорИзтриванеИмам два въпроса относно рецептата:
- Какво количество ванилов екстракт трябва да се добави?
- С какво количество синтетична ванилия (на прах) може да се замести екстракта? Искам да си направя домашен екстракт и да не използвам купешки, но за да стане той ще е необходимо повече време.
Искам да пробвам рецептата възможно най-скоро, тъй като изглежда разкошно :)
Здравейте, можете да сложите една ванилия на прах.
Изтриванездравейте! В скаандинавски кекс , слага ли се бакпулвер??
ОтговорИзтриванеЗдравейте Лили, не не се налага, тъй като брашното за кекс на София мел има набухвател.
ИзтриванеЗдравейте, Ани! Кейкът стана чудесен. Благодаря Ви за рецептата! Росица
ОтговорИзтриване