Търсене в този блог

сряда, 26 юни 2019 г.

Скандинавски, тигров кейк

    Знаете колко много обичам бързите и лесни рецепти. Тигровият, скандинавски кейк е именно такъв. Вкусна смесица от шоколад и ванилия, завъртяни в нежен танц. Тигровият кейк е много красив, когато се разреже. Смята се, че е донесен в северните страни, за които е характерен, от Германските емигранти преди началото на Гражданската война. 
   Отличната пухкавост и перфектно изпичане постигнах със специалното брашно смес за кекс на София Мел, без дори да се налага да използвам бакпулвер. 



Продукти:

220 г меко масло
1 и 1/4 ч.ч. захар
4 яйца
ванилен екстракт
2 и 1/4 ч.ч. смес от пшенично брашно за кекс София Мел
2 с.л. натурално какао
1/4 ч.ч прясно мляко

Загрейте фурната на 180 градуса.


В купа разбийте с миксер мекото масло и захарта. Едно по едно добавете яйцата, като разбивате след всяко. Добавете ванилията, след това пресейте брашното за кекс и го разбъркайте добре в сместа.



Отделете половината от сместа в друга купа и добавете какаото и прясното мляко. Разбъркайте добре.


Пригответе йена или тавичка за печене с размери 30:40 см. Покрийте дъното с хартия за печене. Сложете голяма лъжица от бялата смес на дъното и внимателно я разстелете. В нея поставете лъжица от шоколадовата смес. След това отново в нея лъжица от бялата и по същия начин продължете да редувате смесите една в друга, докато свършат. Хубаво разклатете съда, за да заеме формата му. 


Печете кейка до готовност около 50 минути. Проверете с клечка. 

Охладете напълно, преди да разрежете.


Да ви е сладко!


4 коментара:

  1. Привет,
    Имам два въпроса относно рецептата:
    - Какво количество ванилов екстракт трябва да се добави?
    - С какво количество синтетична ванилия (на прах) може да се замести екстракта? Искам да си направя домашен екстракт и да не използвам купешки, но за да стане той ще е необходимо повече време.
    Искам да пробвам рецептата възможно най-скоро, тъй като изглежда разкошно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, можете да сложите една ванилия на прах.

      Изтриване
  2. здравейте! В скаандинавски кекс , слага ли се бакпулвер??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Лили, не не се налага, тъй като брашното за кекс на София мел има набухвател.

      Изтриване