петък, 28 юни 2019 г.

Домашен конфитюр от ягоди

    Досега не съм се наемала да правя домашен конфитюр, защото не разполагам с толкова време да го варя. Откакто обаче на пазара се появи желиращата захар ЗАХИРА,  правенето на конфитюр никога не е било толкова бързо и лесно, същевремнно заради кратката термична обработка плодовете запазват естествените си цветове и витамини. При 1 кг ягоди конфитюрът се приготвя за 4 минути! Представяте ли си? Аз направих килограм и половина и затова варих няколко минути повече. Получи се фантастичен, истински, ароматен и много вкусен домашен конфитюр, който с удоволствие ще завивам на децата в палачинка и ще мажа върху филийка за закуска, защото знам какво съдържа и защото е приготвен с любов. 


Продукти за 5 бурканчета:

1,5 кг пресни български ягоди
сокът от 1 лимон



Отстранете дръжките на ягодите и ги измийте. Нарежете ги на четвъртинки. Най-дребните запазете цели.


Сложете ги в загрята тенджера, заедно с лимоновия сок и захарта и разбъркайте добре. 


Изчакайте да кипне, след това малко намалете. Гответе без капак. През цялото време бъркайте и с лъжица отстранявайте розовата пяна от повърхността. Варете конфитюра 6-8 минути. Направете тест за готовност, като капнете капка върху студена чиния и проверите дали се разтича или втвърдява. Ако се втвърдява, значи е готов. 


Налейте конфитюра още горещ в бурканчета. 


Завинтете капачките и ги обърнете на обратно. Оставете ги сами да пукнат и да се вакуумират. Когато изстинат, са напълно готови. 


Да ви е сладко!

3 коментара:

  1. Ани,
    не съм ползвала тази захар, но е интересно предложение, защото плодовете се варят много кратко.Правим пюре от плодове без захар и го варим само 5 минути.Става почти като съвсем прясно.Варим кратко само за вакуумиране на капачката.Ягодите са много ароматни и чудесни за приготвяне на десерти и палачинки.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, получи се най-вкусното, цветно и свежо сладко от ягоди, което съм правила! Благодаря за споделената рецепта!

    ОтговорИзтриване