Много специална торта за мен. Приготвих я с много любов за рождения ден на татко. Не се пече, а блатовете се състоят от маслени трохи, които се запичат на тиган. Много оригинална и различна на вкус. Стяга перфектно, а същевременно е мека и нежна на вкус.
Продукти за блатовете (4 бр. по 20 см):
500 г брашно
140 г пудра захар
300 г студено масло
Продукти за крема:
4 яйца
250 г захар
ванилен екстракт
кора от 1 лимон
4 с.л. ванилено царевично нишесте
800 г заквасена сметана
100 г масло
бял шоколад за настъргване
Смесете в купа брашното и пудрата захар. Настържете студеното масло и претрийте с ръце сместа, докато получите маслени трохи.
Разделете сместа на две части. Прехвърлете първата половина в тиган на котлона и бъркайте непрекъснато около 10 минути с шпатула, докато леко покафенее и изпръхне. Внимавайте да не загори. Намалете котлона. По същия начин разбъркайте и втората половина. Прехвърлете в купа трохите и оставете да изстинат.
Пригответе дълбока тенджера. Чукнете в нея яйцата. Добавете захарта, ванилията, лимоновата кора и царевичното нишесте. Разбъркайте добре с бъркалка. Добавете заквасената сметана и разбъркайте много добре.
Сложете тенджерата на котлона и сварете пухкав крем на среден огън, като непрекъснато бъркате. Когато се сгъсти отдръпнете от огъня и сложете бучката масло. Разбъркайте до пълното й разтопяване. Оставете кремът да изстине напълно.
Пригответе поднос. Поставете ринга в него.
Разпределете си трохите за 4 равни блата. Може да ги сложите в купички, за да сте сигурни, че са равни.
Сложете трохите за първия блат на дъното. След това покрийте с 1/4 от крема. По същия начин редувайте блат, крем (4 блата, 4 слоя крем). Заравнете и приберете в хладилник за една нощ. На другия ден настържете обилно бял шоколад отгоре и внимателно отстранете ринга, като прекарате остър нож по вътрешния му ръб.
Да ви е сладко!
Адаптирано от: Natasha's Kitchen
Много интересна торта, Ани!
ОтговорИзтриванеИ изглежда чудесно!
Да е жив и здрав татко ти!
Благодаря ти Дани. Дай Боже :)
ИзтриванеЗаквасена сметана-имате в предвид тази, която е като кисело мляко?
ОтговорИзтриванеДа, прилича на гъсто кисело мляко. Ползвах на Жълтуша и съм впечатлена.
ИзтриванеПродуктите за блата са за 2 броя, а Вие правите тортата с 4 блата. Следва ли да увеличава е продуктите?
ОтговорИзтриванеИ аз това си мислех. На снимката не мога да разбера , защо едната част е жълта , другста бяла. Простете невежеството ми , моля!
ИзтриванеПо-лесно се изпичат трохите на два пъти, а не на веднъж. Цялото количество го разделяте на 4.
ИзтриванеТочно така, както Валя е пояснила. По-лесно се изпичат трохите на два пъти. Поне моят тиган не ги побира наведнъж. Цялото количество се дели на 4 блата.
ИзтриванеДана, бях допуснала грешка, сместа се дели на 4 блата.
ИзтриванеЗаквасената сметана не се ли пресича ако се вари?
ОтговорИзтриванеНе, не се пресича. Кремът се сгъстява на умерен огън с постоянно бъркане. След като се отстрани се добавя маслото.
ИзтриванеМного е нежна като визия,лично бих пропуснала шоколадовата декорация.И бих заложила на нещо по семпло и изискано. Поздрави!
ОтговорИзтриванеДекорацията е въпрос на лично виждане. За мен тази визия е много стилна и фина.
ИзтриванеПо семпло от това ????
ИзтриванеЗдравейте,Ани!☺️ Да е жив и здрав,баща Ви,дълги години да Ви радва и много щастливи мигове заедно.☺️�������� Страхотен блог със много красиви и вкусни рецепти,Поздравления ☺️ Скоро имам повод и бих искала да направя тази прекрасна торта,но имам един въпрос..? Нямам толкова малка тава с тези размери,ще трябва ли да се увеличат продуктите за тава 24см и с колко...?? ☺️Благодаря, Ви предварително ☺️ :) Всичко най-хубаво Ви желая, поздрави ��☺️ Надя☺️
ОтговорИзтриванеЗдравейте Надя. Сърдечно ви благодаря за хубавите пожелания. Няма да сбъркате с тортата сигурна съм. За да я направите в по-голям размер можете да увеличите продуктите с 1/2, не с цяла доза. Напълно достатъчно е.Желая ви успех и чакам с нетърпение да споделите резултата.
ИзтриванеЗдравейте отново, Ани ☺️ Много, много Ви,БЛАГОДАРЯ за прекрасната рецепта.☺️�� Направих тортата стана разкошна на визия не можах да я докарам(мислех,че ще дам на гостите бъркана торта,ама слава богу успях да отрежа нормални парчета само дето долния блат ми остана 1/2на дъното незнам ,защооо��) Нооо по важното е, че Всички много я харесаха(чуваше се само едно мммммм, многооооо вкусна)�� Даже някой казаха,че това е най-вкусната торта която съм правила и вече им е любима☺️ Благодаря,Ви още веднъж и от сърце ❤��☺️ Продължавайте в същия дух и с този ентусиазъм да ни радвате с вкусни рецепти...☺️ Поздрави,Надя☺️����❤☺️
ИзтриванеЕх, какви по-хубави коментари от тези, че това е била най-вкусната торта, която си яли? Страхотно :)))
ИзтриванеПркрасна
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря, че отделихте време да ми оставите коментар.
ИзтриванеЖив и здрав да е татко ти, Ани! Тортата е много интересна, с тези пържени трохи в тиган:)
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Изглежда страхотно! Мисля, да я направя, но се притеснявам дали трохите няма да се разпадат?
ОтговорИзтриванеЗдравейте Mama. Нищо не се разпада, не се тревожете. Тортата си става много стабилна като стегне.
ИзтриванеНаправих я, стана разкошна! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря за доверието Валентина :) Да ви е сладко!
ИзтриванеОбещах на Ани, да коментирам и мога да кажа, че тортата е разкошна на вкус. Благодаря, че веднага се отзова с коментари по-време на правенето на тортата. Дори и да изпуснеш точния момент пак става невероятно свежа ухаеща на лимон и ванилия. Заквасената сметана допълнително придаде още нежна и лека нотка към вкуса. Децата ми доста поумуваха от какво се получава тази свежест.
ОтговорИзтриванеСтрашно се радвам Жени, че всички са останали очаровани от вкуса на тортата. Признавам, че и аз се влюбих в нея.
ИзтриванеАни,
ОтговорИзтриванетортата е сравнително лесна за приготвяне без печене.Да ти е жив и здрав рожденника.Чудесна оригитална торта си направила.Много красиво изглежда.
Поздрави !
Благодаря ти Ели. Много е лесна, наистина и ефектна.:)
ИзтриванеЗдравейте. Бих искала да направя тази торта. Имам само един въпрос. Когато слагате трохите за блат притискате ли ги ,както за чийзкейк, или са пръхкави и слагате крема от горе им ?
ОтговорИзтриванеЛеко ги притискам, за да имат хомогенност, но не колкото за чийзкейк.:)
Изтриванеколко книги сте издали, имам една!?
ОтговорИзтриванеЗдравейте Елза. До момента имам издадена една книга. Поради изчерпването й, наскоро издадохме втори тираж. :)
ИзтриванеЗдравейте
ОтговорИзтриванеНеобходимо ли е тортата да престои или може да се консумира същия ден?
Да, желателно е една нощ.
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЗдравейте.
ОтговорИзтриванеНа снимката блатовете са 8 и половината са по- светли.
Крема също в началото е жълт , след това бял.
Моля да поясните разликата. Искам да направя тортата и не съм сигурна, че съм разбрала правилно всичко.
Поздрави.😊
Здравейте, блатовете са точно 4. Това, което ви обърква е отражението от лъскавия картон под самата торта. Цветът на крема може да ви се вижда различен от светлината на снимката. По-бял е.
ИзтриванеЗдравейте, Ани, може ли половината количество от заквасената сметана да се замести с цедено кисело мляко? Предварително благодаря за отговора! 🙂
ОтговорИзтриванеМоже, но малко увеличете захарта за баланс на вкуса.
Изтриване