Търсене в този блог

събота, 7 март 2020 г.

Лесна, бисквитена, шоколадова торта с Baileys

    Ако все още търсите идея как да зарадвате Вашата майка, баба, свекърва или приятелка, представям Ви една уникално вкусна бисквитена, шоколадова торта с любимата женска напитка Baileys, която освен, че се приготвя изключително лесно е и много ефектна. Буквално се топи в устата и ухае невероятно. Сигурна съм, че това е торта, която не би оставила никой равнодушен :)


Продукти:

3 пакета чаени бисквити
100 г печени, безсолни лешници

продукти за крема:

2 бр. яйца
200 г захар
ванилена есенция
120 г царевично нишесте
40 г натурално какао
400 мл. прясно мляко
1 л. прясно мляко за сваряване на крема
50 г масло
30 мл. Baileys Original

продукти за шоколадовия ганаш:

200 мл. сладкарска сметана
150 г натурален шоколад

ягоди и питахая за декорация
счукани лешници за поръсване


Изсипете бисквитите в дълбока купа и ги натрошете на едри парчета с ръце. Добавете счукани на едро лешници.

В купа чукнете яйцата и добавете захарта и ванилията. Разбийте добре. Добавете царевичното нишесте, какаото и 400 мл. от прясното мляко. Разбъркайте добре.


Налейте 1 л. прясно мляко в тенджера на котлона и налейте какаовата смес. Разбъркайте. 
На слаб огън започнете да бъркате, до получаване на пухкав крем. Бъркайте непрекъснато около 10 минути, до сгъстяване. Отстранете от котлона и добавете Baileys и бучка масло. Разбъркайте. Охладете крема.



Излейте крема при бисквитите и лешниците и разбъркайте добре, без да прекалявате, за да не се смият бисквитите.

Изсипете сместа в ринг за торта. Заравнете и охладете за една нощ. На другия ден сложете сметаната на котлона в малка тенджерка да клокне. Добавете натрошения шоколад и бъркайте на слаб огън до хомогенност. Охладете и полейте тортата, както е с ринга. Приберете отново да стегне за няколко часа и чак след това отстранете ринга.


Декорирайте със счукани лешници, резенчета ягоди и ако имате питахая за цвят.


Да ви е сладко!


28 коментара:

  1. Толкова красиво си я декорирала, Ани, а рецептата ти е доказателство, че с желание човек може да зарадва близките си и без да има феноменални способности. Просто му е нужно вдъхновеие, като това, което се открива тук. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Привет,

    Страхотно изглежда тортата. Какви конкретно чаени бисквити - марка и грамаж сте ползвали и с каква големи е тортеният ринг, за да се получи тази височина на тортата?

    ОтговорИзтриване
  3. Колкое грамажа на бисквитите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Мисля, че бяха 220 г. Нямам пакет в момента у дома, за да погледна.

      Изтриване
  4. Правилно ли разбрах - млякото е 1л + 400 мл.

    ОтговорИзтриване
  5. Общо е 1.4 л, но се слага на части.

    ОтговорИзтриване
  6. Ани ,
    страхотна е бисквитената ти торта.Изглежда превъзходна, не съм ползвала никога този плод - питахая.Чудесно изглежда тази декорация.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте ,тортата изглежда страхотно.Моля за точното количество на бисквитите 220грама общо или 3х220 грама

    ОтговорИзтриване
  8. Направих я- страхотна!Ползвах бисквити- кръглите с масло/ да не споменавам марка/. Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте!
    Спазих точно рецептата и стъпките при изпълнението и.
    Въпреки това сместта за крем не се получи.Остана си течна.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е възможно да остане течен ако в него има яйца и нишесте. По време на бъркането кремът започва да сгъстява.

      Изтриване
  10. Ее, Ани!
    Супер предложение- различен прочит на обичната Домашна бисквитена.
    С изискана и елегантна визия.
    Много дамски вариант.Бърз и лесен.
    Направих едната -осмомартенска почерпка за момичешки екип на утрешния Празник.
    Започвам втората- за любимите ми мъже.
    Голямо лапане на торти ще падне.
    Бъди здрава и ти желая хубав Празник утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехе, важното е да имаме поводи за положителни емоции вече. Стига с този негативизъм. Тортите много помагат за повдигане на настроението :))

      Изтриване
  11. Здравейте, много ми се иска да пробвам тортата, но може ли да споделите големината на ринга?

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте натурален шоколад от този за готвене ли имате предвид или обикновен

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте дали ще стане с бишкоти! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не ви препоръчвам с бишкоти. Ще се разкашкат от крема.

      Изтриване
  14. Тортата се получи супер! Само че я направих с бисквити закуска, такива имах вкъщи. Кремът се сгъсти. Страхотно вкусна е! Поздравления 🎊 за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  15. Направих тортата за рожденият ден на съпруга ми. Наистина много е вкусна, но като я извадих от ринга се нацепи и започна да пропада (прецених да бъде 22 см), изобщо не можеже да се реже на парчета и се наложи да я кусаме с лъжички. Спазих много стриктно рецептата и да си призная съм разочарована. По мое мнение или са малко бисквитите или е много крема.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, много съжалявам, че сте се разочаровала. Предполагам, че в случая роля за това са изиграли бисквитите. Зависи колко големи са били самите чаени бисквити, защото има малки и големи три пакета и форма.
      Радвам се, че поне на вкус ви е харесала. Надявам се това да не ви откаже от тази вкусна рецепта. Както я виждате на снимките, така е приготвена с тези съставки и има добра гъстота.

      Изтриване
    2. Здравейте, по повод бисквитите гледах да спазя и грамажа - 3x220 г, явно са били с по-малка попивателна способност.Нищо де, изяде се, макар и в не толкова добър вид. Много харесвам Вашите рецепти и това, че не се е получило този път, със сигурност няма да ме откаже да я пробвам отново. Желая Ви здраве и много вдъхновение!

      Изтриване
    3. Благодаря ви за доверието! Сърдечни поздрави :)

      Изтриване
  16. Здравейте, за първи път се престарашавам да правя торта. Кремът се сгъсти, но по-скоро му трябваха 40, а не 10 Мин на котлона

    ОтговорИзтриване