Търсене в този блог

петък, 27 март 2020 г.

Торта Киви

    Рожден ден по време на карантина...:) Този вирус обърна животът ни с главата надолу. Моето майче имаше рожден ден на Благовещение. За първи път не успяхме да бъдем заедно на нейния ден. Единственото, което успях да направя е да й изпратя по асансьора домашна торта, за да се почерпят и да усетят празника, макар и сами. Има такива моменти в живота, какво да се прави! Важното е, че са здрави! Вярвам, че отново ще можем да бъдем заедно на семейните ни празници, ще се смеем и ще се прегръщаме. :)
    Тортата, която приготвихме с момичетата кръстихме торта Киви. Получи се изключително свежа, пролетна торта, с нежен меден блат, ароматен Маскарпоне крем с лайм и ванилия и свеж цитрусов, киви вкус. 


Продукти за медения блат (диаметър 20 см):

83 г меко масло
66 г захар Демерара (или бяла)
1 яйце
1 с.л. мед
86 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/4 кафена чаша прясно мляко

продукти за крема:

200 мл. студена, сладкарска сметана
1 ч.ч. захар
500 мл. сирене Маскарпоне
ванилена есенция
кора от 1 лайм
сок от 1/2 лайм

5 бр. киви
1 с.л. пудра захар
1 желатин


Загрейте фурната на 180 градуса. 

Разбийте с миксер мекото масло, заедно с кафявата захар. Добавете едно яйце. Сложете 1 с.л. мед, след това брашното, разбъркано с 1 ч.л. бакпулвер. Накрая налейте и прясното мляко. Разбъркайте добре. 

Застелете тава с хартия за печене. Поставете ринга върху нея и излейте сместа. Заравнете добре. Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути, докато, забодена клечка излезе суха. Охладете.


В купа разбийте с миксер студената сметана до меки връхчета. Добавете и захарта, след това сложете Маскарпонето и разбийте на ниска степен на миксера. Сложете ванилията и кората от лайм. Стиснете и сок от половин лайм.


Обелете кивитата.
Нарежете две кивита на филии и след това на половинки, които ще подредите отстрани на борда на тортата.

Обърнете блата върху поднос или картон за торта. Стегнете го в ринга. 


Намажете с тънък слой от крема. Подредете половинките резенчета киви, обърнати надолу по борда на тортата, след това напълнете посредата с останалия Маскарпоне крем и заравнете добре. Трябва да бъде на едно ниво с кивитата.


В блендер смелете останалите 3 кивита с 1 с.л. пудра захар. Накиснете желатина в 6 с.л. вода и го стопете на водна баня. Охладете и го излейте в блендера. Пасирайте всичко за кратко.
Полейте тортата с пюрето от киви, заравнете добре и приберете в хладилника за една нощ да стегне пюрето.


На другия ден внимателно прекарайте нож по ръба на ринга и отстранете ринга.

Да ви е сладко!



2 коментара:

  1. Свежа, и несъмнено вкусна! Нека е жива и здрава майка ти, Ани, и цялото семейство! За да може после заедно да се радвате и прегръщате!

    ОтговорИзтриване

  2. Доколкото знам кивито съдържа ензим който не позволява на плода да желира. Какъв е вашият опит с него?

    ОтговорИзтриване