Търсене в този блог

събота, 2 май 2020 г.

10 години Вкуснотека и две страхотни рецепти

    10 години! От няколко дни си го повтарям и все още не мога да повярвам, че толкова много време отлетя... Голямата ми дъщеря Аида беше едва на 2 годинки, когато създадох Вкуснотека на 2 Май. Не случайно я наричам моето трето дете. Заедно проходихме, заедно се научихме да готвим и пораснахме. 



   Когато се обърна назад се чувствам голяма късметлийка! Щастлива съм за всичко, което научих, за всичко, което преживях и удовлетворението, което Вкуснотека ми донесе през годините. Контактът с всички вас, огромната положителна енергия, която вие ми изпращате и всички кулинарни изкушения, които заедно приготвяме ежедневно ме направиха много "богата"!
  За тези 10 години във Вкуснотека публикувах 728 приготвени и снимани от мен рецепти.  Блогът е прочетен над 15 000 000 пъти. Аудиторията му е международна. Блогът се чете от САЩ, Германия, Италия, Испания, Франция, Великобритания, Австрия, дори Китай. Дневната посещаемост се движи между 5000 -10 000 посещения.
   Толкова много събития минават през главата ми като на лента, че не бих могла да изброя всички. 
  През 2013 г. направих моя телевизионен дебют. Участвах в праймтайма в телевизионен, кулинарен формат Щипка сол, в който заедно с шеф Силвена Роу готвихме Арменска и Турска кухня под формата на дуел. 
    Един от най-топлите спомени, които пазя в сърцето си е Арменската вечеря, която поднесох за вас, в партньорство със списание Бакхус, през 2015 г. в най-голямата демонстрационна кухня с ресторант в гр. София - Томеко. Лично готвих два дни и приготвих 5 степенно меню за 75 госта. Кувертите се разпродадоха буквално за 2 дни, и имаше дълъг списък с чакащи, които не успяха да присъстват. Беше незабравимо, вкусно изживяване, емоция, която не мога да ви опиша с думи. Тогава за първи път се срещнах с много от вас лично. 




През 2016 г. участвах в национално турне на Coca Cola под надслов #ДаСеХранимЗаедно. Обиколихме 5 големи, областни града и готвихме на живо в паркове барбекю пред огромна публика. 



    Безспорно най-вълнуващият момент бе премиерата на моята първа, кулинарна книга! 



Никога няма да забравя безсънните нощи в подготовката й, вълнението и щастието да споделя с всички вас този незабравим момент 2018 г., пълното заведение, енергията, която витаеше във въздуха, любота! Всичко беше като една магия! 


Благодаря от сърце на Емо и Нора от издателство Вакон, затова, че повярваха в мен и заедно създадохме това кулинарно бижу, с което толкова се гордея! Изключително много ме радва положителната обратна връзка и радостта ви, че вече можете да поставите най-доброто от Вкуснотека във вашата, домашна библиотека. За мен е чест!



През годините правих много, различни, кулинарни представяния, събития, кулинарни шоута и уроци за деца. Имах шанса да се запозная и готвя с някои от най-добрите шефове в страната. Вълнуващи приключения, изпълнени с много, нови запознанства и емоции.
Гостувах на почти всички родни списания, вестници и сайтове, както и в родния ефир и радио. Вкуснотека създаде успешни партньорства с над 30 български и международни бранда, придавайки допълнителна стойност на публикациите. Три години подред Вкуснотека печели награда на Журито и публиката за Най-добър кулинарен блог в категория "Жител на света", най-добър блог с чуждестранни рецепти на Годишните, кулинарни награди на блоговете. 

Толкова много спомени, толкова много кулинарни приключения и нови приятелства!

Скъпи читатели, от всички най-много искам да благодаря на вас! Благодаря ви за безрезервната подкрепа през тези 10 години, за всички невероятни съобщения и писма, които ми изпращате с вкусни ястия и десерти, богато подправени с благодарност. Благодаря ви, че обичате Вкуснотека колкото мен и тя неизменно присъства на вашата трапеза! Старая се винаги да съм на линия и да отговорям своевременно на вашите въпроси и запитвания.

Разбира се не може да има рожден ден без почерпка. Ще започнем с рецепта  как да приготвим бавно печено, шпиковано месо, което буквално се разпада и ухае невероятно, и ще продължим с невероятна 10 минутна бисквитена торта с ягоди.
Рецептата за телешко, която ви представям е базова. Пропуснала съм единствено частта със запечатването на тиган, тъй като парчето ми беше доста голямо за тигана, но въпреки това месото се изпича съвършено. На същия принцип можете да приготвяте свинско и телешко. За предпочитане са бонфиле или плешка, но и с бут ще се получи. Качеството на месото и това дали е прясно са от съществено значение. 



Продукти:

1300 г телешко бонфиле
10 скилидки чесън
2 ч.л. Дижонска горчица
черен пипер
сол
1 ч.л. червен пипер
20 мл. зехтин

1 ч.ч. бяло вино

250 г гъби Печурка
2 скилидки чесън
1 връзка пресен копър
няколко стръка прясна мащерка
черен пипер
сол
30 мл. зехтин


Измийте и нарежете гъбите на ситно. Буквално на много дребни парченца. Поставете ги в малка тенджера, заедно със стиснати две скилидки чесън, черен пипер, сол и зехтин и ги задушете до омекване. Бъркайте с лъжица и на финала добавете наситнен копър и листенца мащерка. Трябва да получите почти паста. 

Загрейте фурната на 200 градуса.

Почистете бонфилето от излишни мазнини. Направете малки разрези с помощта на остър нож и пъхнете почистени, разполовени скилидки чесън. Шпиковайте го обилно. Подправете месото с черен пипер, сол и червен пипер. Намажете го с Дижонска горчица. Прехвърлете го в тавичка. Полейте със зехтин и с 1 ч.ч. бяло вино. 


Намажете телешкото обилно с гъбената паста. Притиснете с ръце. 


Полейте със струя зехтин. Покрийте с фолио и печете един час на 200 градуса. След това намалете на 150 градуса и печете още 2 часа на бавен огън. На финала отстранете фолиото за около 10 минути.
Нарежете на парчета и поднесете с гарнитура по избор, задушени пресни картофки, печени зеленчуци или като мен киноа с домашен бульон.



Не можем да минем и без торта. Изключително лесна и буквално 10 минутна бисквитена торта с ягоди.

Бърза и вкусна бисквитена торта с ягоди


Продукти:

500 г сирене Маскарпоне
300 г карамелено, кондензирано мляко
1 ванилена есенция
200 мл. заквасена сметана
150 г ягоди
250 г правоъгълни бисквити

прясно мляко за напояване на бисквитите
натурално какао за поръсване


Смесете в купа Маскарпонето, кондензираното мляко, ванилията и заквасената сметана и разбийте с миксер до хомогенност. 


Пригответе форма със свалящ се ринг и намажете на дъното малко крем. Натопете бисквитите в мляко и ги подредете на дъното. Покрийте с 1/2 от крема. Отгоре подредете резени ягоди. Покрийте с нов ред напоени в мляко бисквити и отново завършете с крем. Охладете за няколко часа в хладилник и поръсете с натурално какао през фина цедка.


Да ви е сладко!



19 коментара:

  1. Красимира Въглярова2 май 2020 г. в 17:30

    Вие сте прекрасна, Ани! Ястията и десертите, които съм правила по Ваши рецепти са изключително вкусни и винаги сполучливи. Продължавайте да творите и да споделяте!
    Бъдете здрава и все така вдъхновяваща!

    ОтговорИзтриване
  2. Вкуснотека е любимият ми кулинарен блог. Винаги, когато търся вдъхновение, първо поглеждам тук. Благодаря, Ани, за чудесните рецепти! Бъдете здрава и продължавайте да творите!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Зорница Терзиева2 май 2020 г. в 18:32

    Оригинални, лесни за изпълнение и уникално вкусни рецепти! Често надниквам в страничката Ви, когато трябва да впечатля гостите си по различни поводи!Смело напред!

    ОтговорИзтриване
  4. Скъпа, Ани! Бъди жива, здрава и все така вдъхновяваща. С теб направих първите опити да изпробвам нещо по различно и добих смелост. Сега си любимка на моята дъщеря.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
  5. Любим кулинарен сайт :) Най-използваният от мен сайт за рецепти. Благодаря ви :) Бъдете здрава и благословена!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник на теб и блога, Ани! Бъди здрава, заредена с много вдъхновение и любов да създаваш още много кулинарни преживявания и рецепти! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Честит празник,Ани,бъди здрава заобиколена с още повече любов и вдъхновение!❤️💐

    Много бих искала да споделиш рецепти за разл.видове суфлета(солени,сладки),огретени,запеканки,пил.филета,рибка(пъстърва)😍,
    Благодаря❤️🦋☀️

    ОтговорИзтриване
  8. Честит празник на юбиляра блог и създателката му!Бъдете здрава Ани и заредена с положителни емоции,за да творите и споделяте нови,вкусни и красиви изкушения за нас вашите почитатели и последователи!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит рожден ден на "Вкуснотека". Моят любим блог, нямам загубена кулинарна битка, ползвайки Ваша рецепта. Пожелавам на Вас, семейството и любимите Ви хора здраве! Пожелавам Ви и вдъхновение, за да продължавате неуморно да творите и да ни радвате !

    ОтговорИзтриване
  10. Ани,
    чудесен е блогът ти.Макар,че аз се храня с кълнове и сурова храна и тази приготвена от теб храна използвам само когато трябва да приготвя нещо за други хора.Но дерзай, смело напред.Чудесни и красиви снимки и великолепно поднесени ястия и десерти.Особено десерти.Арменската кухня ме впечатлява, повечко рецепти желая от нея.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  11. Винаги с интерес надниквам тук:)

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте, какъв вид са бисквитите? Закуска?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, вземете Petit Beurre бисквити, правоъгълни. Ако няма, Победа имат правоъгълни също.
      Лично аз ползвах на Лидл жълт пакет правоъгълни бисквити.

      Изтриване
  13. Здравейте! Бих искала да попитам за карамеленото кондензирано мляко, това сгущенка от консерва ли е или е течното кондензирано мляко?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте! Размерите на тавичката, в която се прави тортата, какви са ?

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте,
    карамеленото кондензирано мляко вареното (много гъсто) ли е или не?
    И още един въпрос как разбивате вареното кондензирано мляко, ако трябва да се добави към него маскарпоне, например?
    Благодаря Ви!
    Поздрави,
    Десислава

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Карамеленото е доста гъсто да. Купувам го от Берьозка. Кондензираното мляко го добавям в Маскарпонето и разбивам.

      Изтриване