Търсене в този блог

четвъртък, 17 септември 2020 г.

Много шоколадова торта

    Обожавам шоколадови торти, но никога не си ги поръчвам в сладкарница или в ресторант. Предубедена съм и очаквам онзи апетитен, домашен вкус, който от първата хапка те зашеметява. Такъв вкус мога да постигна само у дома. Тази вълшебна, много шоколадова торта приготвих за 12-тия рожден ден на Аида. Всички деца, дори и тези, които казаха, че не обичат торти бяха във възторг. Аз също успях да я опитам и истински се впечатлих от вкуса. Невероятно вкусна шоколадова торта! Установих, че най-вкусна става, когато е била известно време извън хладилник, за да отпусне крема. Направо се топи в устата.


Продукти за блатовете (2 бр. по 22 см):


200 г натурален шоколад
175 г масло, нарязано на кубчета
1 ванилия
4 с.л. брашно, препълнени с връх
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
5 яйца
140 г кристална захар

прясно мляко за напояване

продукти за крема:

2 и 1/2 пакета крема сирене (340 г) (Вълчев)
125 г меко масло
1 и 1/2 ч.ч. пудра захар
100 г качествено, натурално какао
1 ванилия

малини и боровинки за декорация
пурички



Загрейте фурната на 160 градуса.

Разтопете натуралния шоколад в купичка заедно с маслото на водна баня.  Оставете сместа да изстине и добавете ванилията.
Смесете в купа брашното, бакпулвера и солта.


                 

Разбийте яйцата с миксера на пяна. Добавете захарта на части. След това добавете шоколадовата смес и разбъркайте на бавна скорост. Прибавете на два пъти сухата смес и разбъркайте внимателно.


Разпределете сместа на две половини. Изсипете първата половина във форма, със свалящ се ринг, върху хартия за печене и печете около 15-20 минути. Проверете с клечка готовността. Извадете и охладете на решетка. По същия начин опечете и втория блат.


В купа разбийте с миксер крема сиренето и мекото масло. Добавете какаото, пудрата захар и ванилията и разбъркайте всичко много добре.

Сглобете тортата като обърнете първия блат върху поднос или картон. По желание може леко да го сиропирате с прясно мляко, но не повече от 1-2 с.л. Намажете обилно с крем. Обърнете втория блат и отново напоете с мляко и намажете с крем. С остатъка измажете тортата отстрани. 

Охладете за няколко часа и поднесете.


Да ви е сладко!


Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)



Последвайте ме и в Instagram на адрес: https://www.instagram.com/vkusnoteka_ani_shakaryan/. Тагвайте Вкуснотека, за да споделям вашите снимки в стори.

8 коментара:

  1. Ани, много вкусна изглежда тортата. Само един въпрос. За какъв размер форма е количеството?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пише го: Продукти за блатовете (2 бр. по 22 см)

      Изтриване
    2. Miglena Благодаря, пропуснала съм го.

      Изтриване
    3. Здравейте Ани, с колко трябва да се увеличат продуктите за форма размер 24 см?

      Изтриване
  2. Тортата изглежда много вкусна . Скоро ще я пробваме :)
    Имам един въпрос- общото количество на крема сиренето ли е 340 гр ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, крема сиренето е 340 г. Българското крема сирене от малките пакетчета - 2 и половина пакета.

      Изтриване
  3. Здравейте! Много ме впечатли тортата! Имам един въпрос - дали може да се ползва маскарпоне вместо крема сирене?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Милена. По принцип крема сиренето балансира сладостта на тортата, тъй като не е тежко и олекотява крема.

      Изтриване