Търсене в този блог

понеделник, 23 ноември 2020 г.

Тас кебап с ориз

    Тас Кебап с ориз е едно от най-често приготвяните и любими ястия у дома, особено през есенно-зимния период. Децата много го обичат и често дори не успявам да го опитам, толкова бързо свършва. Приготвя се много лесно в тенджера под налягане. В описанието съм дала подробно обяснение как се ползва тенджера под налягане. Няма нищо страшно, стига да спазвате правилата. Оризът е с домашен, пилешки бульон и винаги става разкошен. Ястието е много ароматно и апетитно. Сигурна съм, че след като веднъж го опитате ще го включите в своето редовно меню. 

Продукти:

1 кг. телешко месо за готвене,

нарязано на малки парчета

1 глава лук

4 скилидки чесън

2 бр. червена чушка

2 моркова

2 дафинови листа

3 с.л. доматен сос

30 мл. зехтин

200 мл. качествено, червено вино

1 ч.л. червен пипер

черен пипер

сол


продукти за ориза:

1 ч.ч. ориз

50 г масло

2 и 1/4 ч.ч. домашен бульон

черен пипер

сол

Пригответе си тенджера под налягане.

Нарежете лука на ситно. Морковите на кръгчета. Червените чушки на средно големи парченца. Чесъна на филийки. Почистете месото от жилите и го нарежете на малки парчета. Сложете всичко в тенджерата под налягане. Добавете подправките, зехтина, доматения сос и червеното вино. Разбъркайте всичко добре. Налейте вода, колкото да покрие месото. 

Затворете плътно капака и сложете на котлона на силен огън с вдигнат клапан. Когато започне да свисти след около 5 минути, бутнете клапана надолу и намалете веднага котлона на минимум.(При мен е 4).

Гответе така около 50 минути. 

NB!!! Изключете котлона и оставете тенджерата така да почине поне 10-15 минути и да спадне налягането. В никакъв случай не я отваряйте веднага. Проверете след това с нож винтила дали издава звук. Отвoрете САМО, когато вече не издава никакъв звук, като го движите! 

Докато месото се готви пригответе ориза.

Почистете го и го измийте.

Стопете бучка масло в тенджера. Сложете ориза и бъркайте динамично 2-3 минути, докато оризът се кристализира и стане стъклен. След това веднага налейте 2 и 1/4 ч.ч. бульон. Може и с вода, но с домашен бульон става много по-вкусно. Запомнете правилото за ориза на 1 чаша вода - 2 ч.ч. вода или бульон. Аз добавям още 1/4 допълнително. Веднага намалете котлона на минимум. Сложете подправките сол и пипер, разбъркайте и затворете капака. Оставете така за 20 минути, след това отворете капака и проверете готовността. Оризът е готов, когато повърхността е станала на кратери (дупки). Покривате с кърпа и слагате отгоре капака.

Поднесете тас кебапът върху канапе от ориз и полейте със соса.


Да ви е сладко!

Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)


Последвайте ме и в Instagram на адрес: https://www.instagram.com/vkusnoteka_ani_shakaryan/. Тагвайте Вкуснотека, за да споделям вашите снимки в стори.



6 коментара:

  1. Всичко е прекрасно, но нека да сготвим това любимо на всички ястие, както го готвеше баба- в обикновена емайлирана тенджера, дълго на много слаб огън.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако имате такава тенджера прекрасно. Аз нямам и в забързаното ежедневие обичам бързи решения за заети домакини :)

      Изтриване
  2. Страхотна рецепта,само чушки нямах, но пак стана. Много Вкусно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ако има повечко морковки и чесън е прекрасно.

      Изтриване
  3. Здравейте, много често приготвям храната на семейството си по Вашите рецепти.
    Искам да попитам дали тези 3 с. л.в репцетата са доматено пюре или сок.
    Поздрави!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте ползвам дометено пюре. Обикновено на Cirio.

      Изтриване