понеделник, 4 януари 2021 г.

Лесен и пухкав бананов кекс

Скъпи приятели,

Честита Нова Година 2021!

Пожелавам ви да бъдете най-вече здрави, много щастливи, балансирани и положителни в мислите си. Вярвам, че всички имаме нужда от повече доброта и положителна енергия, за да сбъдваме! :)

Започваме новата година с вкусна рецепта за лесен и пухкав бананов кекс. 

У дома винаги се купуват много банани и често се случва някой банан да изостане и леко да потъмнее. Рецептата, която ви представям оползотворява именно тези останали банани. Лесен и пухкав бананов кекс с какао и орехи. Идеален за сутрешното или следобедното ви кафе.


 Продукти:

2 ч.ч. брашно 

1 бакпулвер

1 с.л. натурално какао

1 бр. добре узрял банан

1 ванилия

125 г масло

2 яйца

1 ч.ч. кафява захар

1/2 ч.ч. прясно мляко

100 г счукани орехи


Загрейте фурната на 180 градуса.

Пресейте брашното с бакпулвера и какаото. Разбъркайте добре. 

В чиния намачкайте банана на пюре.

Стопете маслото на бавен огън на котлона и го охладете.

В друга разбийте яйцата със захарта. Сложете ванилията. Добавете намачкания на пюре банан, стопеното масло и прясното мляко. Накрая смесете сухите и мокрите съставки, като добавите сместа с брашното при останалите съставки. Добавете и орехите. Разбъркайте добре с миксер.

Покрийте формата за печене с хартия и изсипете сместа. Печете кекса около 50 минути и проверете готовността с клечка.

Да ви е сладко!

Адаптирано от: сп. Кулинарен журнал, брой 19, 2019 г.

4 коментара:

  1. Утре ще направя този кекс. Днес не мога, нямам банан! Ани, само един банан не е ли малко? 2 чашибрашно е доста!

    ОтговорИзтриване
  2. Тава с какви размери е подходяща?

    ОтговорИзтриване