Скъпи приятели,
Честита Нова Година 2021!
Пожелавам ви да бъдете най-вече здрави, много щастливи, балансирани и положителни в мислите си. Вярвам, че всички имаме нужда от повече доброта и положителна енергия, за да сбъдваме! :)
Започваме новата година с вкусна рецепта за лесен и пухкав бананов кекс.
У дома винаги се купуват много банани и често се случва някой банан да изостане и леко да потъмнее. Рецептата, която ви представям оползотворява именно тези останали банани. Лесен и пухкав бананов кекс с какао и орехи. Идеален за сутрешното или следобедното ви кафе.
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 с.л. натурално какао
1 бр. добре узрял банан
1 ванилия
125 г масло
2 яйца
1 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
100 г счукани орехи
Загрейте фурната на 180 градуса.
Пресейте брашното с бакпулвера и какаото. Разбъркайте добре.
В чиния намачкайте банана на пюре.
Стопете маслото на бавен огън на котлона и го охладете.
В друга разбийте яйцата със захарта. Сложете ванилията. Добавете намачкания на пюре банан, стопеното масло и прясното мляко. Накрая смесете сухите и мокрите съставки, като добавите сместа с брашното при останалите съставки. Добавете и орехите. Разбъркайте добре с миксер.
Покрийте формата за печене с хартия и изсипете сместа. Печете кекса около 50 минути и проверете готовността с клечка.
Да ви е сладко!
Адаптирано от: сп. Кулинарен журнал, брой 19, 2019 г.
Утре ще направя този кекс. Днес не мога, нямам банан! Ани, само един банан не е ли малко? 2 чашибрашно е доста!
ОтговорИзтриванеНе точни са количествата.
ИзтриванеТава с какви размери е подходяща?
ОтговорИзтриванеТавичка 20:30 см.
Изтриване