Търсене в този блог

сряда, 13 януари 2021 г.

Руло с шамфъстък, малини и бял шоколад

    Нямам търпение да споделя с вас тази невероятна вкусотия - Руло с шамфъстък, малини и бял шоколад. Този десерт е толкова фин, изискан и изпълнен с аромат, същевременно никак не е труден за приготвяне. Всички съставки хармонират прекрасно, а всяка хапка е наслада за сетивата. Горещо ви го препоръчвам и нямам търпение да ми споделите резултата :)


Продукти за блата:

70 г белен шамфъстък + малко за декорация отгоре

4 големи яйца

130 г пудра захар

80 г брашно

1/2 ч.л. бакпулвер

щипка сол

1 ч.л. бадемов екстракт 

300 г малини и ягоди


продукти за крема:

200 г бял шоколад

75 г меко масло

250 г крема сирене Филаделфия

130 г сладкарска сметана

1 ч.л. бадемов екстракт

За блата:

Загрейте фурната на 180 градуса. Покрийте голяма правоъгълна тава с хартия за печене.

Смелете 75 г от шамфъстъка, като внимавате да не избие мазнината му от прекалено пасиране. Само, колкото да се смели. 

Отделете жълтъците от белтъците. Смесете жълтъците със захарта и разбийте до побеляване. Добавете смления шамфъстък. Почистете бъркалките на миксера и разбийте белтъците на сняг в другата купа. Добавете ги в сместа, като бъркате внимателно, така че да запазите въздуха в сместа. Добавете накрая брашното, бакпулвера, бадемовия екстракт и солта. Разбъркайте добре. Изсипете сместа в тавата за печене и печете около 15 минути, докато добие леко златист загар. Оставете 5 минути да почине.


Поръсете блата през цедка фино с пудра захар. Покрийте го с чиста кърпа и внимателно обърнете блата на плота. С помощта на кърпата започнете да завивате блата на руло, заедно с кърпата. Това се казва трениране на спондж блата. 


По този начин то ще заеме формата на руло. Оставете го така да изстине за 5-6 минутки и го развийте. Внимателно отлепете хартията за печене.

За крема:



Стопете белия шоколад на водна баня, като се стремите купата с шоколада да не докосва съда с водата. Парата ще го разтопи. Охладете.

Пригответе крема като смесите маслото и крема сиренето и ги разбиете до гладкост. Добавете белия шоколад, след това разбитата сметана и бадемов екстракт и разбийте, докато получите пухкав крем.

Сглобяване на рулото:

Намажете блата с дебел пласт крем, като оставите 2 см отстрани покрай ръба. 


Поръсете обилно с малини и нарязани ягоди. 

Внимателно навийте рулото откъм късата страна. Ръбът трябва да остане отдолу. Прехвърлете рулото в плато, намажете го обилно с крем, поръсете със счукан шамфъстък и подредете малини или ягоди за разкош. 

Охладете за няколко часа в хладилник, но преди поднасяне го извадете половин час по-рано, за да отпусне леко.


Да ви е сладко!

Източник: https://www.rachelphipps.com/2019/02/raspberry-pistachio-white-chocolate-roulade.html


Няма коментари:

Публикуване на коментар