понеделник, 25 януари 2021 г.

Трюфели с козе сирене

   Когато каня гости обмислям старателно менюто си. Важна част от него са предястията, които държа да бъдат оригинални и вкусни. Тези трюфели от козе сирене се превърнаха в истински хит на моята трапеза. Приготвят се изключително лесно, а са невероятно вкусни  и чудесно мезе за чаша вино. Също така са много подходящи и като коктейлни хапки. Комбинацията от сладко-солено е истинска класика.



Продукти за 14 бр.:

2 кръгчета френско козе сирене

2 с.л. крема сирене

шепа счукани, печени орехи

1 скилидка чесън

черен пипер


за овалване:

1 пакет сушени, червени боровинки

връзка пресен магданоз

100 г орехи

течен мед за поднасяне

Пригответе купа. С помощта на остър нож отстранете кората отстрани и на дъното на козето сирене, така че да остане само меката част. Сложете я в купата и добавете 2 с.л. крема сирене. Стиснете скилидка чесън и добавете черен пипер и счукани, печени орехи. Разбъркайте всичко много добре.

На голяма дъска нарежете на ситно магданоз. Сложете орехите и сушените боровинки и с помощта на голям нож или сатър накълцайте всичко много на ситно. 

Разбъркайте добре и разпределете върху дъската.


Вземете пълна чаена лъжица от сместа и оформете на топка с ръце, горе долу с големината на голям орех. Измийте ръцете си. Оваляйте обилно в накълцаните орехи, боровинки и магданоз. По същия начин пригответе и останалите трюфели. Измивайте ръцете си след всяка стъпка, за да запазите трюфелите чисти отвън.

Подредете в поднос или върху дъска и охладете за няколко часа в хладилник. Извадете леко да отпуснат около 30 минути преди поднасяне и полейте с фина струя течен мед пред гостите.


Да ви е сладко с чаша хубаво вино!


3 коментара:

  1. ТРЮФЕЛИ ме подведе, не беше в кавички...Интересно хрумване, смесване на вкусове -- сигурно ще е вкусно.

    ОтговорИзтриване
  2. Колко грама ориентировъчно са две кръгчета козе сирене? Благодаря!

    ОтговорИзтриване