Представям ви класическа, Италианска рецепта за Осо буко или Оssobuco alla Milanese. Представлява бавно печен, крехък и сочен телешки джолан със зеленчуци, докато започне да пада от кокала. Самият кокал придава уникален вкус на ястието, затова ви съветвам да търсите месо с кокал. Изключително важно е да ползвате качествено месо. Моето беше телешки джолан Black Angus. Поръчах го от ферма Абърдийн и бях възхитена от качеството му. Приготвих Осо буко за Новогодишната нощ и беше тотален хит. Изключително вкусно основно, което горещо ви препоръчвам да опитате. Невероятно ароматно и комфортно ястие. Отнема повечко време в приготовления, но резултатът напълно си заслужава. Като гарнитура приготвих гратен с картофи и сирене Грюер, но за съжаление не успях да го снимам, защото го изпекох буквално в присъствието на гостите, за да бъде топло и прясно.
Продукти:
4 бр. телешки джолан
1 ч.ч. брашно
2 с.л. зехтин
3 с.л. масло
2 глави лук
2 моркова
2 стрък селъри
2 с.л. доматено пюре
връзка пресен магданоз
5 стръка мащерка
2 дафинови листа
1 ч.ч. домашен бульон
8 скилидки чесън
250 мл. сухо бяло вино
сол
черен пипер
Загрейте фурната на 200 градуса.
Поръсете джоланите със сол и черен пипер. Сложете в плитка чиния брашното и набрашнете телешките джолани от двете страни. Изтупайте излишното и ги запечатайте за 4-5 минути от страна в загрят тиган с малко зехтин.
Прехвърлете ги в чиния и ги покрийте.
Нарежете на ситно лука и морковите. Изтеглете жилите на стръковете селъри с помощта на нож, като започнете от горния край на стръка. Нарежете ги на полумесеци.
Стопете маслото в дълбок тиган и добавете, нарязаните зеленчуци. Налейте четвърт чаша вода и ги задушете до омекване.Добавете доматеното пюре, завържете с готварски канап стръковете магданоз и мащерка на снопче и ги сложете в тигана, заедно с дафиновите листа. Поставете вътре месото. Налейте виното, бульона и 1 ч.ч.вода. Овкусете със сол и черен пипер. Оставете да поври, докато се редуцира на половина.
(Ако нямате дълбок тиган задушете зеленчуците в тенджера, след това добавете пюрето, подправките, виното и бульона да поврат заедно. Не добавяйте месото.)
Вземете джоланите и ги поставете в гювеч. Прибавете задушените зеленчуци. Сложете цели, небелени скилидки чесън и няколко стръка мащерка.
Затворете капака и поставете във фурната за 1 час на 200 градуса. След това намалете фурната и гответе още 2-3 часа на 160 градуса. Проверете месото с вилица. Трябва да пада от кокала.
Като гарнитура препоръчвам картофено пюре, ориз пилаф, или картофен огретен.
Да ви е сладко!
Изключително вкусно ястие! Правя го няколко пъти по специални поводи и всички си облизват пръстите, особено капризните ми пораснали деца! За пореден път- благодарности за чудесната рецепта!
ОтговорИзтриванеКак няма да си оближат пръстите. Получава се толкова крехко и ароматно ястие, което създава усещане за уют и топлина. Весели празници :)
ИзтриванеТъпа лейка...не знаеш ли, че СЕЛЪРИ на бългатски е ЦЕЛИНА!?
ОтговорИзтриванеДа ви поясня, защото виждам, че не сте запознати в детайли за видовете целина: Сeлъpи e aнглийcкoтo нaимeнoвaниe нa цeлинaтa - да, зeлeнчук, кoйтo ce paдвa нa шиpoкa пoпуляpнocт пo цeлия cвят.
ИзтриванеТук e мoмeнтът дa утoчним, чe имa paзлични видoвe цeлинa или ceлъpи, кaтo eднитe ce oтглeждaт зapaди глaвecтия cи кopeн, дoкaтo пpи дpуги ce oбpъщa внимaниe нa лиcтнaтa чacт и дpъжкитe нa лиcтaтa. В случая говорим за този вид, който се отглежда за дръжките. В търговската мрежа е познат като селъри, затова така го изписвам, за да стане ясно кой вид е нужен в рецептата.
към Анонимния умник с лейката - Явно ти е доста куха и не знаеш, че са различни растения селъри и целина, а за кервиза какво ще кажеш, тенекиено човече
Изтриване