Търсене в този блог

събота, 16 януари 2021 г.

Осо буко (Оssobuco alla Milanese)

    Представям ви класическа, Италианска рецепта за Осо буко или Оssobuco alla Milanese. Представлява бавно печен, крехък и сочен телешки джолан със зеленчуци, докато започне да пада от кокала. Самият кокал придава уникален вкус на ястието, затова ви съветвам да търсите месо с кокал. Изключително важно е да ползвате качествено месо. Моето беше телешки джолан Black Angus. Поръчах го от ферма Абърдийн и бях възхитена от качеството му. Приготвих Осо буко за Новогодишната нощ и беше тотален хит. Изключително вкусно основно, което горещо ви препоръчвам да опитате. Невероятно ароматно и комфортно ястие. Отнема повечко време в приготовления, но резултатът напълно си заслужава. Като гарнитура приготвих гратен с картофи и сирене Грюер, но за съжаление не успях да го снимам, защото го изпекох буквално в присъствието на гостите, за да бъде топло и прясно.


Продукти:

4 бр. телешки джолан

1 ч.ч. брашно

2 с.л. зехтин

3 с.л. масло

2 глави лук

2 моркова

2 стрък селъри

2 с.л. доматено пюре

връзка пресен магданоз

5 стръка мащерка

2 дафинови листа

1 ч.ч. домашен бульон

8 скилидки чесън

250 мл. сухо бяло вино

сол

черен пипер

Загрейте фурната на 200 градуса.

Поръсете джоланите със сол и черен пипер. Сложете в плитка чиния брашното и набрашнете телешките джолани от двете страни. Изтупайте излишното и ги запечатайте за 4-5 минути от страна в загрят тиган с малко зехтин. 

Прехвърлете ги в чиния и ги покрийте.

Нарежете на ситно лука и морковите. Изтеглете жилите на стръковете селъри с помощта на нож, като започнете от горния край на стръка. Нарежете ги на полумесеци.

Стопете маслото в дълбок тиган и добавете, нарязаните зеленчуци. Налейте четвърт чаша вода и ги задушете до омекване.Добавете доматеното пюре, завържете с готварски канап стръковете магданоз и мащерка на снопче и ги сложете в тигана, заедно с дафиновите листа. Поставете вътре месото. Налейте виното, бульона и 1 ч.ч.вода. Овкусете със сол и черен пипер. Оставете да поври, докато се редуцира на половина.

(Ако нямате дълбок тиган задушете зеленчуците в тенджера, след това добавете пюрето, подправките, виното и бульона да поврат заедно. Не добавяйте месото.)

Вземете джоланите и ги поставете в гювеч. Прибавете задушените зеленчуци. Сложете цели, небелени скилидки чесън и няколко стръка мащерка.

Затворете капака и поставете във фурната за 1 час на 200 градуса. След това намалете фурната и гответе още 2-3 часа на 160 градуса. Проверете месото с вилица. Трябва да пада от кокала. 


Като гарнитура препоръчвам картофено пюре, ориз пилаф, или картофен огретен.

Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Изключително вкусно ястие! Правя го няколко пъти по специални поводи и всички си облизват пръстите, особено капризните ми пораснали деца! За пореден път- благодарности за чудесната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как няма да си оближат пръстите. Получава се толкова крехко и ароматно ястие, което създава усещане за уют и топлина. Весели празници :)

      Изтриване