Търсене в този блог

петък, 11 юни 2021 г.

Кифлички със сирене

    Малки, сладки, ужасно вкусни кифлички със сирене, които няма да оставят никого равнодушен :) Горещо ви препоръчвам да ги опитате, защото са невероятно вкусни и пухкави. Включете и децата в приготвянето. Като плънка можете да ползвате каквото обичате. У дома ги предпочитаме с вкусното сирене Боровица и яйце. Млечните продукти на стопанство и кравеферма Боровица произхождат от Белоградчишкия край, област Боров камък. 
Вие можете да ги приготвите и с мармалад или дори шоколад по ваш вкус. Чудесни за закуска.

Продукти:

250 мл. прясно мляко

80 г масло

40 г кристална захар

1 пакетче суха мая

1 яйце

400 г брашно

1 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. сол


продукти за плънката:

400 г краве сирене Боровица

1 яйце

сусам за поръсване


Пригответе плънката като натрошите сиренето в купа и го разбъркате с едно яйце. Оставете настрана, докато приготвите тестото.

Сложете в малка тенджерка прясното мляко, маслото и захарта и ги затоплете, докато захарта и маслото се разтворят.

Разбийте с вилица едно яйце и го разделете в две купички, половината за тестото и половината за намазване на кифличките.

Оставете млякото леко да се охлади, не бива да е горещо. Добавете половината яйце и разбъркайте.

Сложете и маята и разбъркайте. Оставете настрани, за да шупне.

През това време пресейте брашното, солта и бакпулвера в купа и ги разбъркайте.


Направете кладенче и налейте, активираната, млечна смес. Разбъркайте много добре. Прехвърлете върху набрашнен плот и омесете тестото за 5 минути на ръка, докато стане хомогенно. Ако леко лепне поръсете с малко брашно. Покрийте с кърпа и оставете да втаса за половин час.

Разделете тестото на няколко равни топки. Разточете една от тях във формата на правоъгълник с дебелина 0,5 см. Разрежете го на триъгълници. 

С лъжичка поръсете от плънката всеки триъгълник и го завийте от широката към тясната страна като кифличка. 



Прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене. 

По същия начин оформете и останалите кифлички и продължете с другите топки тесто, като ги разточите на правоъгълник и след това изрежете триъгълници. Изрезките обединете в нова топка и повторете до свършване на материала. Подредете кифличките в тавата, като оставяте разстояние между тях, за да бухнат. Намажете ги с другата половина от яйцето, която бяхте отделили и поръсете със сусам.

Втасват за 30 минути. 

Загрейте фурната на 200 градуса и ги печете за около 13 минути, докато добият приятен, златист цвят.





Да ви е сладко!

Източник на рецептата: Amuse bouche, кулинарно училище

5 коментара:

  1. Прекрасна рецепта. Ще ги направя за Великден като солени и сладки.💞

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да вкусни са и сладки и солени. Могат да бъдат с различна плънка.

      Изтриване
  2. На колко топки се разделя тестото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На колкото на вас ви е удобно като големина да разточвате.

      Изтриване
  3. Много вкусни и сладки за закуска

    ОтговорИзтриване