Отказвам да пусна лятото :) Тази божествено, вкусна салата, характерна за о.Крит и Егейските острови ме връща там и ме зарежда със свежест. Нарича се „Ντάκος κρητικός” (критски дакос), а някои я знаят като „Κουκουβάγια” (кукувагия, в превод кукувица). Състои се от два вида домати, маслини, каперси, сирене, лук и специалните Критски, ечемичени сухари, накиснати в зехтин и винен оцет. Комбинацията е страхотна.
За първи път опитах тази салата на гости на моята приятелка Деси, която е страхотен кулинар. Когато заминахме за Гърция през Септември тази салата беше любимото ни ястие в таверната в Неа Перамос. Наскоро открих ечемичените сухари в един гръцки магазин, от който си пазарувам риба и веднага приготвих любимата ни Гръцка салата.
2 големи, розови домата
10 бр. чери домати
10 бр. каперси
15 бр. маслини Таджаска или Каламата (без костилки)
100 г козе сирене (или сирене Фета)
1/2 глава червен лук
връзка пресен магданоз
1/2 ч.л. сух риган
10 бр. ечемичени сухари
30 мл. зехтин
3 с.л. винен оцет
черен пипер
сол
Овкусете с още малко зехтин, винен оцет, риган, сол и пипер. Внимавайте със солта, поради наличието на каперси, маслини и сирене.
На финала добавете и накиснатите, ечемичени сухари в салатата и разбъркайте.
Поднесете.
Да ви е сладко!
Вдъхновена от: https://www.lazycatkitchen.com/dakos-salad/
Няма коментари:
Публикуване на коментар