Търсене в този блог

събота, 8 октомври 2022 г.

Салата Критски Дакос

   Отказвам да пусна лятото :) Тази божествено, вкусна салата, характерна за о.Крит и Егейските острови ме връща там и ме зарежда със свежест. Нарича се „Ντάκος κρητικός” (критски дакос), а някои я знаят като „Κουκουβάγια” (кукувагия, в превод кукувица). Състои се от два вида домати, маслини, каперси, сирене, лук и специалните Критски, ечемичени сухари, накиснати в зехтин и винен оцет. Комбинацията е страхотна. 

   За първи път опитах тази салата на гости на моята приятелка Деси, която е страхотен кулинар. Когато заминахме за Гърция през Септември тази салата беше любимото ни ястие в таверната в Неа Перамос. Наскоро открих ечемичените сухари в един гръцки магазин, от който си пазарувам риба и веднага приготвих любимата ни Гръцка салата. 


Продукти:

2 големи, розови домата

10 бр. чери домати

10 бр. каперси

15 бр. маслини Таджаска или Каламата (без костилки)

100 г козе сирене (или сирене Фета)

1/2 глава червен лук

връзка пресен магданоз

1/2 ч.л. сух риган

10 бр. ечемичени сухари

30 мл. зехтин

3 с.л. винен оцет

черен пипер

сол


С помощта на дървен чук счупете сухарите на парчета и ги поставете в плосък съд в смес от 3 с.л. зехтин и 3 с.л. винен оцет. Разбъркайте и ги оставете леко да омекнат.


Нарежете розовите домати и чери доматите на кубчета. Сложете ги в купа за салата. Нарежете каперсите и ги добавете. Маслините почистете от костилки и ги разполовете. Нарежете лука на малки кубчета. Наситнете магданоз и натрошете козето сирене в салатата. 


Овкусете с още малко зехтин, винен оцет, риган, сол и пипер. Внимавайте със солта, поради наличието на каперси, маслини и сирене. 


На финала добавете и накиснатите, ечемичени сухари в салатата и разбъркайте.

Поднесете.


Да ви е сладко!

Вдъхновена от: https://www.lazycatkitchen.com/dakos-salad/

Няма коментари:

Публикуване на коментар