неделя, 9 октомври 2022 г.

Гювече с домати, сирене и суджук

    Гювечетата са едно от най-бързите седмични вечери, когато нямате нищо готово сготвено, но имате основни продукти в хладилника. 

  Класиката е домати със сирене, лук и яйце, а аз добавих и запържени чушки и суджук. Получи се страшно ароматно и вкусно гювече, което хапнахме с удоволствие, а сосът на дъното беше божествен. Можете да импровизирате със съставките. По желание може да добавите и люта чушка.


Продукти за 5 бр.:

1 голям розов домат

10 бр. чери домати

150 г козе сирене

1 суджук

връзка пресен магданоз

1 зелена чушка

1 червена чушка

1/2 глава червен лук

1 скилидка чесън

1/2 ч.л. чубрица

1/2 ч.л. сух риган

черен пипер

червен пипер

сол

30 мл. зехтин

7 бр. яйца


Загрейте фурната на 200 градуса.

Нарежете на жулиени чушките и лука и ги задушете в тиган, заедно с чесъна в малко зехтин до омекване. 

Нарежете розовия домат и чери доматите на кубчета. Овкусете ги с малко зехтин, сол и пресен магданоз.

Обелете от ципата и нарежете суджука. Запържете го на тиган, докато леко отпусне аромата си.

Започнете да редите гювечетата, като на дъното на купичките сложите задушените чушки с лук, отгоре кубчета домати микс, след това натрошете сирене и поставете запържения суджук. След това отново сложете домати, сирене и суджук. Завършете с малко чубрица и риган. Полейте с фина струя зехтин, затворете капаците и печете на силно загрята фурна около 30 минути. След това отворете, чукнете отгоре яйца и запечете за още минута, две, с малко сол, пипер и червен пипер.

По желание можете да изпечете яйцата на очи в тиган и да ги поставите върху изпечените гювечета.

Поднесете топло.

Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар