Гювечетата са едно от най-бързите седмични вечери, когато нямате нищо готово сготвено, но имате основни продукти в хладилника.
Класиката е домати със сирене, лук и яйце, а аз добавих и запържени чушки и суджук. Получи се страшно ароматно и вкусно гювече, което хапнахме с удоволствие, а сосът на дъното беше божествен. Можете да импровизирате със съставките. По желание може да добавите и люта чушка.
Продукти за 5 бр.:
1 голям розов домат
10 бр. чери домати
150 г козе сирене
1 суджук
връзка пресен магданоз
1 зелена чушка
1 червена чушка
1/2 глава червен лук
1 скилидка чесън
1/2 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. сух риган
черен пипер
червен пипер
сол
30 мл. зехтин
7 бр. яйца
Загрейте фурната на 200 градуса.
Нарежете на жулиени чушките и лука и ги задушете в тиган, заедно с чесъна в малко зехтин до омекване.
Нарежете розовия домат и чери доматите на кубчета. Овкусете ги с малко зехтин, сол и пресен магданоз.
Обелете от ципата и нарежете суджука. Запържете го на тиган, докато леко отпусне аромата си.
Започнете да редите гювечетата, като на дъното на купичките сложите задушените чушки с лук, отгоре кубчета домати микс, след това натрошете сирене и поставете запържения суджук. След това отново сложете домати, сирене и суджук. Завършете с малко чубрица и риган. Полейте с фина струя зехтин, затворете капаците и печете на силно загрята фурна около 30 минути. След това отворете, чукнете отгоре яйца и запечете за още минута, две, с малко сол, пипер и червен пипер.
По желание можете да изпечете яйцата на очи в тиган и да ги поставите върху изпечените гювечета.
Поднесете топло.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар