Търсене в този блог

сряда, 11 януари 2023 г.

Кюфтенца по Цариградски

  Кюфтенцата по Цариградски са традиционни за българската кухня и са наистина много вкусни, поднесени върху пухкаво, картофено пюре. 

  Честно да Ви призная не съм пържила нищо от години. Вижте по долу инструкции за пържене в олио. На тази рецепта, обаче, не й отива да бъде с кюфтенца на фурна. Вкусът няма да бъде същият. Плюсът на пържените кюфтенца е, че стават изключително сочни.

 Каймата приготвих традиционно, като единствената по-различна подправка, която добавих беше сумак. Тя придаде приятно екзотичен вкус на месото. Ако я нямате, просто я пропуснете. Направих я по-мокра, за да станат сочни и леки самите кюфтенца. Картофеното пюре приготвих като хубаво измих картофите с четка под струя вода и ги сварих небелени с кората. По този начин картофите ще абсорбират по-малко вода и ще се запази нишестето в тях. 

  Децата бяха във възторг от вкуса на Кюфтенцата по Цариградски. 


Продукти за каймата:

500 г кайма смес

1 глава лук

3 малки скилидки чесън

връзка пресен магданоз

1 яйце

2 филии, намокрен хляб

1/2 ч.л. червен пипер

черен пипер

1/2 ч.л. сол

1/2 ч.л. кимион

1/4 ч.л. сумак


брашно за овалване

олио 


продукти за картофеното пюре:

5-6 картофа с еднакъв размер

60 г пречистено масло Гхи (или краве масло)

100 мл. бадемово-кокосово мляко (или краве мляко)

черен пипер

сол

1/4 ч.л. индийско орехче


Измийте картофите с четка под струя вода, както са с обелките.

Сложете ги в дълбока тенджера с вода и малко сол и ги сварете до омекване. Проверете с вилица дали са готови. Оставете ги под капака на изгасен котлон.

През това време смесете в купа всички съставки за каймата. Обелете и настържете лука. Стиснете и чесъна. Чукнете яйцето, наронете, намокрения хляб и сложете подправките, заедно с нарязания на ситно магданоз. Омесете каймата добре.

Сложете брашно в по-дълбока чиния. Оформете кюфтенцата като малки топчета и ги оваляйте в брашното. 

Загрейте в дълбока тенджера олио около 3 пръста. 

NB: Горещото олио може да бъде много опасно. Съсредоточете се и внимавайте вътре да не попадне вода или да не ви пръсне, защото ще ви изгори. Ползвайте дълбока тенджера. Не я оставяйте без надзор. Работете под абсорбатор. Когато приключите изгасете котлона и оставете олиото напълно да изстине преди да го излеете. Не наливайе вода!

Пуснете вътре кюфтенцата и ги пържете до златисто, като ги обръщате с вилица от време на време. Извадете ги върху салфетка да отцедите излишната мазнина. По същия начин изпържете и останалите кюфтенца.

Отлейте водата от картофите и внимателно ги обелете. Сложете ги в купа и ги намачкайте с вилица или уред за пюре. Добавете сол и черен пипер на вкус и докато още са топли маслото Гхи. Разбъркайте до стопяване. Прибавете индийското орехче и млякото и отново разбъркайте добре, докато стане на фино пюре.

Поднесете кюфтенцата по Цариградски върху пухкавото картофено пюре. 


Да ви е сладко!

1 коментар: