Кюфтенцата по Цариградски са традиционни за българската кухня и са наистина много вкусни, поднесени върху пухкаво, картофено пюре.
Честно да Ви призная не съм пържила нищо от години. Вижте по долу инструкции за пържене в олио. На тази рецепта, обаче, не й отива да бъде с кюфтенца на фурна. Вкусът няма да бъде същият. Плюсът на пържените кюфтенца е, че стават изключително сочни.
Каймата приготвих традиционно, като единствената по-различна подправка, която добавих беше сумак. Тя придаде приятно екзотичен вкус на месото. Ако я нямате, просто я пропуснете. Направих я по-мокра, за да станат сочни и леки самите кюфтенца. Картофеното пюре приготвих като хубаво измих картофите с четка под струя вода и ги сварих небелени с кората. По този начин картофите ще абсорбират по-малко вода и ще се запази нишестето в тях.
Децата бяха във възторг от вкуса на Кюфтенцата по Цариградски.
Продукти за каймата:
500 г кайма смес
1 глава лук
3 малки скилидки чесън
връзка пресен магданоз
1 яйце
2 филии, намокрен хляб
1/2 ч.л. червен пипер
черен пипер
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. кимион
1/4 ч.л. сумак
брашно за овалване
олио
продукти за картофеното пюре:
5-6 картофа с еднакъв размер
60 г пречистено масло Гхи (или краве масло)
100 мл. бадемово-кокосово мляко (или краве мляко)
черен пипер
сол
1/4 ч.л. индийско орехче
Измийте картофите с четка под струя вода, както са с обелките.
Сложете ги в дълбока тенджера с вода и малко сол и ги сварете до омекване. Проверете с вилица дали са готови. Оставете ги под капака на изгасен котлон.
През това време смесете в купа всички съставки за каймата. Обелете и настържете лука. Стиснете и чесъна. Чукнете яйцето, наронете, намокрения хляб и сложете подправките, заедно с нарязания на ситно магданоз. Омесете каймата добре.
Сложете брашно в по-дълбока чиния. Оформете кюфтенцата като малки топчета и ги оваляйте в брашното.
Загрейте в дълбока тенджера олио около 3 пръста.
NB: Горещото олио може да бъде много опасно. Съсредоточете се и внимавайте вътре да не попадне вода или да не ви пръсне, защото ще ви изгори. Ползвайте дълбока тенджера. Не я оставяйте без надзор. Работете под абсорбатор. Когато приключите изгасете котлона и оставете олиото напълно да изстине преди да го излеете. Не наливайе вода!
Пуснете вътре кюфтенцата и ги пържете до златисто, като ги обръщате с вилица от време на време. Извадете ги върху салфетка да отцедите излишната мазнина. По същия начин изпържете и останалите кюфтенца.
Отлейте водата от картофите и внимателно ги обелете. Сложете ги в купа и ги намачкайте с вилица или уред за пюре. Добавете сол и черен пипер на вкус и докато още са топли маслото Гхи. Разбъркайте до стопяване. Прибавете индийското орехче и млякото и отново разбъркайте добре, докато стане на фино пюре.
Поднесете кюфтенцата по Цариградски върху пухкавото картофено пюре.
Да ви е сладко!
Една класика от старите тефтери - вкусна и красива !
ОтговорИзтриване