Цяла седмица сме болни. Започна грипния период. Лекуваме се у дома и учим с Беатрис, за да не изпуска училищен материал. За разнообразие, решихме да приготвим един ароматен, орехов кекс без брашно и захар. Приготвихме го с орехи и два вида ядково брашно - лешниково и бадемово. Подсладихме с мед. Получи се много вкусен. По желание можете да го приготвите освен с орехи и само с един вид ядково брашно.
Продукти:
2 ч.ч. смлени орехи (175 г)
30 г лешниково брашно
70 г бадемово брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 ванилии
щипка сол
1/2 ч.л. канела
6 яйца
3/4 ч.ч. мед
4 с.л. масло
Загрейте фурната на 160 градуса с горен и долен нагревател.
Стопете на водна баня меда и маслото. Охладете.
Намажете малка правоъгълна тавичка с размери 25/15 см с масло.
Смелете орехите. Сложете ги в купа заедно с лешниковото и бадемовото брашно. Добавете канелата, ванилиите, солта и бакпулвера. Разбъркайте добре.
В друга купа разбийте яйцата с миксер и добавете стопения на водна баня мед, заедно с маслото.
Внимателно на части започнете да добавяте сухата смес в яйчената. Разбърквайте с шпатула.
Сместа не е много гъста. Разбъркайте добре и излейте в тавичката.
Печете около 50 минути и проверете с клечка.
Охладете и поднесете.
Да ви е сладко!
Чуден е Ани ! Ще изпрабвам рецептата !
ОтговорИзтриване