Търсене в този блог

неделя, 8 януари 2023 г.

Орехов кекс

   Цяла седмица сме болни. Започна грипния период. Лекуваме се у дома и учим с Беатрис, за да не изпуска училищен материал. За разнообразие, решихме да приготвим един ароматен, орехов кекс без брашно и захар. Приготвихме го с орехи и два вида ядково брашно - лешниково и бадемово. Подсладихме с мед. Получи се много вкусен. По желание можете да го приготвите освен с орехи и само с един вид ядково брашно.


Продукти:

2 ч.ч. смлени орехи (175 г)

30 г лешниково брашно

70 г бадемово брашно

1 ч.л. бакпулвер

2 ванилии

щипка сол

1/2 ч.л. канела

6 яйца

3/4 ч.ч. мед

4 с.л. масло


Загрейте фурната на 160 градуса с горен и долен нагревател. 

Стопете на водна баня меда и маслото. Охладете.

Намажете малка правоъгълна тавичка с размери 25/15 см с масло.

Смелете орехите. Сложете ги в купа заедно с лешниковото и бадемовото брашно. Добавете канелата, ванилиите, солта и бакпулвера. Разбъркайте добре.

В друга купа разбийте яйцата с миксер и добавете стопения на водна баня мед, заедно с маслото.

Внимателно на части започнете да добавяте сухата смес в яйчената. Разбърквайте с шпатула.

Сместа не е много гъста. Разбъркайте добре и излейте в тавичката. 

Печете около 50 минути и проверете с клечка.

Охладете и поднесете.

Да ви е сладко!



1 коментар: