Продукти:
1 и 1/4 ч.ч. червена леща
30 мл. зехтин
1 глава лук
1 морков
1 картоф
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. кимион
1 ч.л. къри
1/2 ч.л. куркума
1 ч.л. сол
черен пипер
вода или бульон да покрие 3 пръста над лещата
2 с.л. кокосово кисело мляко
2 с.л. пречистено масло Гхи (или краве масло)
продукти за зеленчуците:
червени чушки
тиквички
патладжани
1 ч.л. сол
черен пипер
1 ч.л. къри
1 ч.л. кимион
30 мл. зехтин
Обелете и нарежете зеленчуците на кубчета. Сложете ги върху тава, покрита с хартия за печене. Полейте със струя зехтин и поръсете с подправките. Разбъркайте с ръце и печете на вентилатор на 200 градуса до омекване.
Нарежете лука и чесъна на ситно. Нарежете моркова и картофа на малки кубчета. Сложете всички зеленчуци в тенджера с малко вода и зехтин и ги задушете до омекване. През това време добавете подправките - къри, куркума, кимион, сол, черен пипер. Разбъркайте добре. Измийте червената леща в голяма цедка, отцедете я и я добавете при зеленчуците.Разбъркайте и налейте бульон или вода, 3 пръста над лещата. Оставете да заври и след това намалете на бавен огън. Гответе около 15-20 минути под капак, докато лещата поеме течността. На финала добавете маслото Гхи и кокосовото кисело мляко. Разбъркайте добре.
Поднесете ястието от червена леща с добавка от печени зеленчуци топло. Поръсете с малко свеж магданоз.
Да ви е сладко!
Вкусно - тека!
ОтговорИзтриванеВеси :))
ИзтриванеОткрих червената леща преди няколко години и вече присъства най-редовно в менюто ми. Не само полезна, но и много вкусна! Нямам търпение да изпробвам рецептата. Досега съм приготвяла предимно супи (крем или обикновени), но очаквам и тук топ вкус!
ОтговорИзтриванеО, червената леща е уникален продукт. Може да бъде приготвена по много и различни начини. Дори на кюфтенца.
ИзтриванеАни,
ОтговорИзтриванеизползвам редовно червената леща и ми е любима.Ще изпробвам и твоята рецепта макар,че съм правила подобна.От лещата се приготвят също крекери и хляб.Чудесен продукт е.Става и за хумос.
Поздрави !
Да Ели, много е благодатна за експерименти. Лично аз много я обичам.
ИзтриванеИзглежда много вкусно, със сигурност бих изпробвала рецептата! Може ли да се използва обикновено кисело мляко?
ОтговорИзтриванеМожете да замените със заквасена сметана.
Изтриване