Търсене в този блог

вторник, 17 януари 2023 г.

Червена леща с печени зеленчуци

   Обожавам червена леща. Приготвям я по различни начини, поне един път седмично готвя супа, правя салати и яхнии. Една от най-любимите ми рецепти, която я има в моята книга е Веган пастет от червена леща със сушени домати и маслини. Ако не сте я опитвали горещо Ви я препоръчвам. А крем супата от червена леща ми е в топ три на всички супи, като цяло.
  Ястието, което днес Ви поднасям е много вкусно, не съдържа глутен и млечни продукти, подходящо е за активно спортуващи и хора на хранителни режими - яхния от червена леща с печени зеленчуци. Заложих на любимите ми патладжан, чушка, тиквичка, но ако Вие имате свои предпочитания можете да експериментирате смело.
 Подправките са леко индийски, но не люти. Вкусът изключително много ми допада и определено ще повторя, освен това е доста колоритно.


Продукти:

1 и 1/4 ч.ч. червена леща

30 мл. зехтин

1 глава лук

1 морков

1 картоф

2 скилидки чесън

1/2 ч.л. кимион

1 ч.л. къри

1/2 ч.л. куркума

1 ч.л. сол

черен пипер

вода или бульон да покрие 3 пръста над лещата

2 с.л. кокосово кисело мляко

2 с.л. пречистено масло Гхи (или краве масло)


продукти за зеленчуците:

червени чушки

тиквички

патладжани

1 ч.л. сол

черен пипер

1 ч.л. къри

1 ч.л. кимион

30 мл. зехтин

Обелете и нарежете зеленчуците на кубчета. Сложете ги върху тава, покрита с хартия за печене. Полейте със струя зехтин и поръсете с подправките. Разбъркайте с ръце и печете на вентилатор на 200 градуса до омекване.

Нарежете лука и чесъна на ситно. Нарежете моркова и картофа на малки кубчета. Сложете всички зеленчуци в тенджера с малко вода и зехтин и ги задушете до омекване. През това време добавете подправките - къри, куркума, кимион, сол, черен пипер. Разбъркайте добре. Измийте червената леща в голяма цедка, отцедете я и я добавете при зеленчуците.Разбъркайте и налейте бульон или вода, 3 пръста над лещата. Оставете да заври и след това намалете на бавен огън. Гответе около 15-20 минути под капак, докато лещата поеме течността. На финала добавете маслото Гхи и кокосовото кисело мляко. Разбъркайте добре.

Поднесете ястието от червена леща с добавка от печени зеленчуци топло. Поръсете с малко свеж магданоз.


Да ви е сладко!

8 коментара:

  1. Открих червената леща преди няколко години и вече присъства най-редовно в менюто ми. Не само полезна, но и много вкусна! Нямам търпение да изпробвам рецептата. Досега съм приготвяла предимно супи (крем или обикновени), но очаквам и тук топ вкус!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, червената леща е уникален продукт. Може да бъде приготвена по много и различни начини. Дори на кюфтенца.

      Изтриване
  2. Ани,
    използвам редовно червената леща и ми е любима.Ще изпробвам и твоята рецепта макар,че съм правила подобна.От лещата се приготвят също крекери и хляб.Чудесен продукт е.Става и за хумос.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Ели, много е благодатна за експерименти. Лично аз много я обичам.

      Изтриване
  3. Изглежда много вкусно, със сигурност бих изпробвала рецептата! Може ли да се използва обикновено кисело мляко?

    ОтговорИзтриване