Търсене в този блог

вторник, 7 март 2023 г.

Филе Миньон в гъбено-винен сос с пюре от грах

   Поднасям Ви сочно и изключително крехко, телешко бонфиле в нежен и ароматен гъбено-винен сос, върху контрастно пюре от грах. Рецептата е много специална и подходяща за празник или гости.

  За най-добър вкус и резултат е от изключителна важност да избирате качествено вино. То придава дълбочина и вкус на ястието.    


Продукти за филе Миньон в гъбено-винен сос:

1 кг телешко бонфиле

300 г тъмни гъби Печурка

прясна мащерка

1/2 глава лук

2 скилидки чесън

2 с.л. зехтин

2 с.л. масло или Гхи

1/2 ч.ч. червено вино Kabile Сира

1 и 1/2 ч.ч. телешки бульон

1/2 ч.ч. готварска, растителна сметана

черен пипер

сол


продукти за пюре от грах:

500 г замразен грах

1 пащърнак

2 ч.л. масло или Гхи

2 с.л. зехтин

черен пипер

сол


Измийте и нарежете гъбите на по-едри парчета. 

Почистете бонфилето от жили и го нарежете на стекчета с дебелина около 1-1,5 см. Поръсете с черен пипер и сол.

Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в тиган със зехтин и масло (или Гхи). Добавете гъбите. Подправете с черен пипер и сол и разбъркайте. Задушете до омекване и ги извадете в чиния. 

В същия тиган сложете телешките бонфиленца и ги гответе по 3-4 минути от страна до готовност. Извадете ги при гъбите. 

Налейте 1/2 ч.ч. червено вино Kabile Сира в същия тиган и с помощта на дървена лъжица изстържете от дъното останките от месото. Оставете да поизври 5-6 минути на силен огън. След това добавете чаша и половина телешки бульон и оставете да поври, докато сосът се редуцира до 2/3. На финала налейте готварската сметана, подправете с черен пипер и сол и оставете да поври още 5-6 минути, докато се сгъсти. 

Върнете месото и гъбите в соса и гответе заедно за около 2-3 минути. 


                            

За да приготвите пюрето от грах сварете граха в тенджера с вода за около 5 минути. Отцедете и запазете малко от водата от варенето. Обелете и нарежете пащърнака. Сварете го. Поставете граха и пащърнака в блендер, добавете масло (или Гхи), 2 с.л. зехтин, малко от водата от варенето, черен пипер и сол и пасирайте до хомогенност. 

Поднесете филе Миньон върху пюрето от грах и полейте с винено-гъбения сос за разкош. 

-----------------------------------------------------------

Поднасям Ви ястието с ароматно, червено вино Kabile Сира на Вила Ямбол – една от най-старите изби в Южна България. Кръстено е на античния тракийски град Кабиле, който се намира само на няколко километра от винарната. На етикета е поставена древната тракийска богиня – майка Кибела, покровителка на природните сили и благородието. Серията може да се открие в големите търговски вериги.

Вината в серията Kabile се произвежда от собствените лозови масиви на “Вила Ямбол“. Те са сред най-награждаваните родни вина на международни конкурси. През миналата година тяхната Сира бе отличена за най-добро вино от България на Mondial de Bruxelles.

Kabile Сира има богат, наситен цвят с пурпурна дълбина. Интензивен плодов и сортов аромат с дъх на черни плодове, нотка виолетка и вкусова барикова зрялост с нюанси на черен шоколад и канела. Едно запомнящо се вино с впечатляваща атака, богат букет, много добра структура, дължина и запомнящ се финал. 

2 коментара:

  1. Ани,
    при теб всичко изглежда страхотно - и на вид , и на вкус сигурна съм.Прекрасно предложение, което ще опитам.Пюрето от грах е интересно и красиво, а месото и гъбите го допълват идеално.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря Ели. Рецептата не е сложна, а е много естетична и вкусна!

      Изтриване