Търсене в този блог

събота, 27 май 2023 г.

Шпикована, крехка телешка плешка

   При тази рецепта важи правилото, че простичките неща са най-вкусни. Фино шпиковано телешко в сос от червено вино. Ароматът, който се носи у дома е божествен и може да накара всеки да огладнее. Тайната на рецептата е качествено месо, качествено червено вино, много чесън и дафинов лист. Семпло, но толкова вкусно и крехко месо, готвено 3 часа на бавен огън. Топи се в устата.
Можете да го поднесете с гарнитура по избор - задушени пресни картофки, черен ориз, зеленчуци или просто свежа салата.


Продукти:

1,5 кг. телешка плешка

6 скилидки чесън

1-2 моркова

черен пипер

сол

2 ч.л. червен пипер

30 мл. зехтин

3 дафинови листа

200 мл. качествено червено вино

100 мл. вода


Почистете телешката плешка от жили и ципи. С помощта на остър нож направете дълбоки разрези на различни места и пъхнете, нарязани скилидки чесън. Шпиковайте добре цялото месо от двете страни. Поръсете с черен пипер и сол. Намажете добре с червен пипер. Полейте със струя зехтин и сложете няколко листенца дафинов лист. Нарежете морковите на ситно. Полейте с червено вино и малко вода. Затворете капака и поставете йената в студена фурна. Загрейте на 200 градуса и печете един час, след което намалете фурната на 160 градуса и печете още два часа на бавен огън.

Нарежете месото и поднесете с гарнитура по избор. 

Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар