Търсене в този блог

вторник, 30 май 2023 г.

Летен киш с козе сирене, спанак, чушки и чери домати

     Освен с молитви за слънце, аз лично се опитвам да повикам лятото с няколко вкусни рецепти, като например този летен киш с букет от зеленчуци, който сигурна съм ще ви очарова. Можете да варирате с плънката по ваш вкус, аз заложих на цветни чушки, спанак, чери домати и козе сирене, но ако вие обичате може да сложите тиквички, аспержи, лапад и др. Рецептата за хрупкавото тесто е базова и можете да си я запазите и за други солени пайове.

                  

Продукти:

200 г брашно

100 г студено масло

1 яйце

1 ч.л. сол

1 с.л. студена вода


продукти за плънката:

3 бр. големи чушки (жълта, оранжева и червена)

2 шепи пресен спанак

10 чери доматчета

100 г козе сирене

3 яйца

3 с.л. прясно мляко

черен пипер

сол

1 ч.л. прясна мащерка

30 мл. зехтин


Сложете в купа брашното. Нарежете на малки парченца студеното масло и го претрийте с ръце, докато получите маслени трохи. Добавете сол, едно яйце и 1 с.л. вода. Омесете меко тесто. Увийте го в прозрачно фолио и го приберете на студено в хладилника за 30 минути.

Нарежете трите цвята чушки на кубчета и ги запържете в тиган с малко зехтин, прясна мащерка, черен пипер и сол, до омекване. Извадете ги в купа. По същия начин задушете за минута-две и пресния спанак. Извадете и него. Сложете нарязани чери доматчета и леко ги запържете за няколко минути, докато омекнат. Прибавете и тях в купата и леко ги разбъркайте с останалите зеленчуци. Натрошете козе сирене и леко разбъркайте.


Загрейте фурната на 200 градуса.

Извадете тестото. Пригответе си кръгла форма за печене и леко я намаслете. Поръсете плота с малко брашно и го разточете на тънка, кръгла кора. С помощта на точилката прехлупете една трета от кората и внимателно вдигнете кръга, така че да го прехвърлите във формата за печене. Хубаво я нагласете по стените. Излишното отвън отрежете с нож.

Надупчете я с вилица.

Започнете да слагате плънката - спанак, чушки, чери домати, козе сирене и внимателно ги разнесете, така че да се разпределят равномерно. 

В купа разбийте три яйца, прясно мляко, черен пипер, сол и залейте киша.

Печете киша до готовност около 30 минути.

                   

Да ви е сладко!



2 коментара:

  1. Здравейте, киша стана страхотен, но не виждам основата на киша да трябва да се пече до златисто, както при киш Лорейн. Така ли е или просто е пропуск?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не не се пече предварително. Основата и плънката заедно.

      Изтриване