Търсене в този блог

неделя, 28 май 2023 г.

Патладжанени кюфтенца с доматен сос

   Изключително ароматни и вкусни патладжанени кюфтенца в нежен, доматен сос. Поредната изкусителна рецепта с патладжани, които обожавам, особено в италиански прочит.


Продукти за кюфтенцата от патладжани:

4 бр. патладжани

черен пипер

сол

50 мл. зехтин

1 ч.ч. настърган Пармезан

3 скилидки чесън

1 ч.л. прясна мащерка

1/2 ч.л. нарязан на ситно розмарин

1 ч.л. сух риган

1 голямо яйце

1 ч.ч. бадемово брашно


продукти за доматения сос:

400 мл. консерва домати на кубчета

1 глава лук

2 скилидки чесън

1 ч.л. прясна мащерка

листенца босилек

черен пипер

сол

20 мл. зехтин


Загрейте фурната на 200 градуса.

Измийте и обелете патладжаните на ивици. Нарежете ги на кубчета и ги поставете върху хартия за печене. Поръсете ги с риган, черен пипер и сол и полейте със струя зехтин. Налейте фина струя вода на дъното и печете патладжаните до омекване около 30 минути. Охладете.

През това време настържете Пармезана и разбийте яйцето в купичка.


Сложете патладжана в блендера и пасирайте. Добавете настъргания Пармезан, бадемовото брашно, стиснати 3 скилидки чесън, мащерката, розмарина, солта и пипера. Прехвърлете в купа и добавете разбитото яйце. Разбъркайте сместа добре. 

Покрийте тава с хартия за печене. С помощта на супена лъжица оформете кюфтенца от сместа. Печете ги на 200 градуса около 30 минути до готовност. Остават мекички.

През това време нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете с малко зехтин и вода в тиган до омекване. Добавете доматената консерва и подправете със сол, черен пипер, мащерка и босилек. Кипнете и намалете котлона, докато се посгъсти сосът.

Поднесете кюфтенцата върху доматения сос и отгоре също покапете от соса.


Да ви е сладко!



2 коментара:

  1. Много интересна рецепта! Може ли бадемовото брашно да се замести с пшеничено?

    ОтговорИзтриване