Изключително ароматни и вкусни патладжанени кюфтенца в нежен, доматен сос. Поредната изкусителна рецепта с патладжани, които обожавам, особено в италиански прочит.
Продукти за кюфтенцата от патладжани:
4 бр. патладжани
черен пипер
сол
50 мл. зехтин
1 ч.ч. настърган Пармезан
3 скилидки чесън
1 ч.л. прясна мащерка
1/2 ч.л. нарязан на ситно розмарин
1 ч.л. сух риган
1 голямо яйце
1 ч.ч. бадемово брашно
продукти за доматения сос:
400 мл. консерва домати на кубчета
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 ч.л. прясна мащерка
листенца босилек
черен пипер
сол
20 мл. зехтин
Загрейте фурната на 200 градуса.
Измийте и обелете патладжаните на ивици. Нарежете ги на кубчета и ги поставете върху хартия за печене. Поръсете ги с риган, черен пипер и сол и полейте със струя зехтин. Налейте фина струя вода на дъното и печете патладжаните до омекване около 30 минути. Охладете.
През това време настържете Пармезана и разбийте яйцето в купичка.
Сложете патладжана в блендера и пасирайте. Добавете настъргания Пармезан, бадемовото брашно, стиснати 3 скилидки чесън, мащерката, розмарина, солта и пипера. Прехвърлете в купа и добавете разбитото яйце. Разбъркайте сместа добре.
Покрийте тава с хартия за печене. С помощта на супена лъжица оформете кюфтенца от сместа. Печете ги на 200 градуса около 30 минути до готовност. Остават мекички.
През това време нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете с малко зехтин и вода в тиган до омекване. Добавете доматената консерва и подправете със сол, черен пипер, мащерка и босилек. Кипнете и намалете котлона, докато се посгъсти сосът.
Поднесете кюфтенцата върху доматения сос и отгоре също покапете от соса.
Да ви е сладко!
Много интересна рецепта! Може ли бадемовото брашно да се замести с пшеничено?
ОтговорИзтриванеДа разбира се.
Изтриване