Божествено вкусен и ароматен бадемов сладкиш с пресни смокини. Невероятен вкус с дъх на бадеми, портокал и канела. Ако обичате можете да добавите и щипка кардамон. Приготвя се изключително лесно. Смесвате отделно сухи и мокри съставки и след това заедно. Пече се с аранжирани на повърхността половинки смокини. Не ги натискайте много силно в сместа, за да не потънат като при мен :)
1 ч.ч. бадемово брашно (85 г)
1/4 ч.ч. кафява захар
1/4 ч.ч. брашно (45 г)
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. канела
щипка сол
3 яйца
4 с.л. стопено масло
1/2 ч.л. бадемов екстракт
кора от половин портокал
400 г пресни смокини
3 с.л. кафява захар за поръсване на смокините
Загрейте фурната на 200 градуса.
Смесете в купа всички сухи съставки - бадемовото брашно, кафявата захар, брашното с бакпулвера, канелата и солта. Разбъркайте добре.
В друга купа разбийте яйцата с миксер. Добавете стопеното и охладено масло, бадемовия екстракт и кората от портокал. Разбъркайте добре и прибавете на части сухите съставки.
Намаслете и набрашнете форма за пай. Разпределете сместа равномерно.
Отгоре аранжирайте обърнати на горе половинки смокини. Поръсете смокините с кафява захар.
Печете сладкиша на силно загрята фурна 30 минути.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар