Копривената чорбичка със спанак и ориз е вкусна и питателна супа, пълна с витамини и желязо. Ще ви бъдат необходими гумени, кухненски ръкавици, за да обработите копривата, но това не бива да ви спира.
Приготвя се бързо и е изключително вкусна. Децата ми отказаха да я хапват, докато я готвех, но когато я опитаха, дори поискаха допълнително :)
Продукти:
1 стрък праз лук
1 морков
30 мл. зехтин
500 г коприва
500 г спанак
1 кафена чаша ориз
500 мл. пилешки или зеленчуков бульон
1 домат
черен пипер
1 ч.л. джоджен
1/4 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. сол
Сложете си гумени ръкавици и отрежете дръжките на копривата. Измийте я в гевгир със студена вода. Прехвърлете я в теджера и я залейте с литър гореща вода, за да спре да пари. След това я отцедете и нарежете на ситно.
Измийте ориза и го оставете настрана.
Измийте и нарежете и спанака на ситно.
Нарежете на ситно праз лука и моркова и ги задушете в малко зехтин и вода, до омекване. Добавете нарязаните коприва и спанак и ги запържете леко. Добавете подправките. Налейте бульона и добавете ориза. Разбъркайте добре и след като кипне оставете на бавен огън да поври, докато оризът набъбне и омекне. През това време нарежете на ситно един домат и го добавете и него. Разбъркайте и гответе още 5-6 минутки.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар