Търсене в този блог

неделя, 18 февруари 2024 г.

Копривена чорба

   Копривената чорбичка със спанак и ориз е вкусна и питателна супа, пълна с витамини и желязо. Ще ви бъдат необходими гумени, кухненски ръкавици, за да обработите копривата, но това не бива да ви спира.

Приготвя се бързо и е изключително вкусна. Децата ми отказаха да я хапват, докато я готвех, но когато я опитаха, дори поискаха допълнително :)


Продукти:

1 стрък праз лук

1 морков

30 мл. зехтин

500 г коприва

500 г спанак

1 кафена чаша ориз

500 мл. пилешки или зеленчуков бульон

1 домат

черен пипер

1 ч.л. джоджен

1/4 ч.л. чубрица

1/2 ч.л. сол

Сложете си гумени ръкавици и отрежете дръжките на копривата. Измийте я в гевгир със студена вода. Прехвърлете я в теджера и я залейте с литър гореща вода, за да спре да пари. След това я отцедете и нарежете на ситно.

Измийте ориза и го оставете настрана.

Измийте и нарежете и спанака на ситно.

Нарежете на ситно праз лука и моркова и ги задушете в малко зехтин и вода, до омекване. Добавете нарязаните коприва и спанак и ги запържете леко. Добавете подправките. Налейте бульона и добавете ориза. Разбъркайте добре и след като кипне оставете на бавен огън да поври, докато оризът набъбне и омекне. През това време нарежете на ситно един домат и го добавете и него. Разбъркайте и гответе още 5-6 минутки.

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар