Търсене в този блог

събота, 16 март 2024 г.

Сладкиш с червени портокали

   След кратко творческо отсъствие се завръщам с нови, вдъхновяващи и много вкусни, пролетни рецепти, които съм Ви приготвила. :) 

   Докато пазарувах днес се натъкнах на красиви червени портокали. Признавам не бях виждала до момента на българския пазар. Веднага в главата ми се роди идеята за този красив и лек десерт с червени портокали, който ви уверявам, че много ще ви хареса, защото се приготвя много лесно и съдържа само 30 г захар. В него има хрупкавост, нежен крем и приятна свежест от червения портокал. Ако не намерите червен портокал, можете да го направите с оранжев.


Продукти за основата:

100 г сурови макадамия

90 г фини овесени ядки

20 г кокос

1 с.л. бадемово мляко

3 с.л. мед

80 г краве масло

щипка сол


продукти за крема:

175 г крема сирене

220 г Скир

30 г пудра захар

екстракт ванилия

кора от 1 лайм

1 ч.л. сок от лайм


3 бр. червени портокала (или оранжеви)


Разтопете маслото и го охладете.

Смелете ядките макадамия в блендера. Добавете фините овесени ядки, щипка сол и кокоса. Сложете бадемовото мляко, меда и охладеното, стопено масло. Блендирайте до хомогенност.

Покрийте тава с хартия за печене. Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете кръгла форма и изсипете на дъното сместа. Заравнете. Печете основата за 12 минути, до готовност. Охладете напълно.


През това време в купа разбийте крема сиренето, заедно със Скир, пудра захар, кора от един лайм и 1 ч.л. сок от лайм. Добавете ванилия и разбъркайте добре. 

Разпределете равномерно крема върху основата.


Измийте червените портокали и с помощта на остър малък нож ги обелете, както са цели. Нарежете ги на кръгчета и леко ги подсушете със салфетка. Декорирайте повърхността на сладкиша. 

Охладете сладкиша за два часа и поднесете.

Да ви е сладко!


Няма коментари:

Публикуване на коментар