Търсене в този блог

петък, 29 март 2024 г.

Плодова торта с козуначени блатове без печене

   Приготвих тази торта с много любов за рождения ден на майка ми на Благовещение. Заложих на торта без печене, с козуначени блатове и лек Маскарпоне крем с кондензирано мляко и лайм. Получи се много нежна торта с изключително балансиран вкус, която всички гости много харесаха. Ако ви остане козунак от Великден бихте могли да си я приготвите.


Продукти за блатовете:

300 г козунак с парченца шоколад

5 с.л. бадемово мляко


продукти за крема:

400 мл. Маскарпоне

180 мл. кондензирано мляко

кора от 1 лайм

ванилен екстракт


боровинки, малини, ягоди

ягодово сладко за блясък на плодовете


Разбийте в купа с миксер сиренето Маскарпоне, кондензираното мляко, кората от лайм и ваниления екстракт. Внимавайте да не пребиете Маскарпонето, за да не се втечни.

Приберете в хладилник

Нарежете козунака на филии.

Пригответе си форма за торта със свалящ се ринг и поставка за торта. Покрийте дъното на формата с козуначени филии, плътно една до друга. Напоете блата с две лъжици прясно мляко.

Намажете с 1/3 от крема и заравнете.

Нарежете ягодите и аранжирайте боровинки, ягоди и малини.


Отгоре покрийте с нов ред козуначени филии, които леко напоете с мляко.

Отново намажете с 1/3 от крема. Приберете тортата добре да стегне в хладник и на другия ден прекарайте остър нож по ръба и отстранете ринга. Внимателно отрежете едно по-голямо, триъгълно парче от тортата. 


Измажете тортата отстрани и в изрязаното парче с останалата част от крема. Декорирайте тортата отгоре обилно и плътно едно до друго с плодове, както и от вътрешната страна на изрязаното парче. Намажете с четка плодовете с ягодово сладко за повече блясък.


Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар