Търсене в този блог

четвъртък, 21 март 2024 г.

Хрупкави смачкани, пресни картофки със салвия

   Обожавам пресни картофки през пролетта. Печени на фурна или задушени с копър и чесън, те често присътват на нашата трапеза.

Рецептата, която днес ви предлагам е много лесна и вкусна. Картофките стават много интересни и ароматни, с дъх на салвия, смачкани по този начин. :)


Продукти:

1 кг пресни картофки

черен пипер

сол (може и на кристали Молдон)

30 мл. зехтин

пресни листа салвия

3 с.л. масло


Измийте добре пресните картофи и ги сложете в тенджера с вода и ч.л. сол да се сварят до омекване. 

Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор.

Отцедете водата и ги прехвърлете в тава. Вземете чаша и внимателно натиснете картофките с дъното на чашата, докато се сплескат. Поръсете със сол и черен пипер, полейте със струя зехтин и печете картофките около 40 минути с вентилатор, докато се запекат. 

През това време стопете маслото на котлона на среден огън, като непрекъснато бъркате, докато започне леко да покафенява, но в никакъв случай да прегаря. Стойте до него и контролирайте със силата на котлона. Добавете листата от салвия да се запържат в маслото,

Залейте картофките с маслото от салвия и допечете за още десетина минутки.

Да ви е сладко!

1 коментар: