Търсене в този блог

четвъртък, 29 юли 2010 г.

Сладкиш с круши, бадемов крем и карамел


   Едва ли има някой, който не обича круши. Особено сладки, жълти, екологично чисти крушки, току-що паднали от дървото:) Наложи се спешно да проведа акция по спасяването им и приготвих този апетитен десерт. Исках да направя домашен бадемов крем, но се оказа, че няма да ми стигнат бадемите и затова се спрях на мой любим полу-готов крем Gala vanille-mandel на Dr. Oetker. Това е ароматен ванилен крем с парченца бадеми. Приготвя се за минути.
   За пръхкавия, маслен блат взех идеята от тази рецепта на Йоли: Тарта с карамелени круши, като единствено намалих количеството брашно от 300 на 200 г. Допадна ми и идеята за карамеления топинг. Благодаря ти Йоли, че винаги ме вдъхновяваш!
   Резултатът бе изненада за мен самата. Гостите бяха очаровани. Комбинацията от вкусове на масло, канела, круши, бадеми и карамел се оказа неустоима. Много приятен и лек летен десерт.
   NB: Охладете добре десерта в хладилник за едно денонощие, преди да го извадите от формата...ние не му оставихме тази възможност:)


Продукти за блата:

150 гр. масло
80 гр. пудра захар
кората от 1/2 лимон
1 ванилия
1 яйце
200 гр. брашно

продукти за крема:

крем Gala vanille-mandel на Dr. Oetker
550 мл. прясно мляко
3 с.л. пудра захар

продукти за крушите:

1 1/2 кг круши
50 гр. масло
2 с.л. кафява захар
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. лимонова кора

продукти за карамелената заливка:

1 ч.ч. захар
вода
1 ч.ч. течна сметана

     Загрейте фурната на 170 градуса.
   Разбийте мекото масло заедно с пудрата захар. Прибавете лимоновата кора и ванилията и разбийте, заедно с яйцето. Накрая сгъстете с брашното. Изсипете сместа върху намаслена и набрашнена хартия за печене във форма със свалящ се ринг. Разпределете равномерно по дъното.  Набодете с вилица повърхността. Печете до порозовяване и след като го извадите го оставете да се охлади напълно.
   През това време в купа смесете сухото съдържание на крема Gala vanille-mandel с 3 с.л. пудра захар. Добавете последователно 6 с.л. от млякото, като постоянно разбърквате.
Сложете останалото мляко да кипне на котлона и го отстранете. Гребнете от топлото мляко няколко лъжички и уравновесете температурата на сместа в купичката. След това внимателно я налейте в млякото, като не спирате да бъркате. Върнете съда с крема на слаб котлон и бъркайте, докато се сгъсти. Оставете го да се охлади.
   Обелете и нарежете крушите по дължина. В малка тенджера разтопете маслото и задушете  крушите, заедно с 2 с.л. кафява захар, 1/2 ч.л. канела и 1/2 ч.л. лимонова кора. Оставете ги да се охладят.
   За карамеления сос - карамелизирайте захарта и щом я отстраните от котлона налейте 1 ч.ч. сметана. Бъркайте до получаване на хомогенна смес.
  
   Сглобяване на сладкиша:

   Внимателно отстранете хартията за печене под блата и го върнете обратно във формата с ринга. Налейте бадемовия крем. Отгоре аранжирайте плътно парченцата круши и накрая залейте с карамеления сос.
   Охладете в хладилник едно денонощие, за да стегне добре и извадете от формата.

   Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Ани,
    и ние сигурно няма да оставим това изкушение в хладилник за дълго :)
    Много добре си съчетала продуктите и е
    станал прекрасен сладкиш :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, много си падам по десерти с круши. Наистина съчетанието им с масло, захар и канела е неустоимо. Ще имам предвид тази рецепта за крушово време. Поздрави и приятни августовски дни :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, всичко, което правиш е прелестно, както прелестна си и ти самата (пу, пу), ама не ми отговори във ФБ на ЛС (други) относно рафаелото, сега пак искам да те тормозя, ама ... хайде няма ... супер е, ще се опитам да го направя и аз! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Георги и благодаря за милите думи.
      Старая се да отговарям лично на всеки мой читател. Съжалявам ако съм пропуснала да ти отговоря на твой въпрос. Не си спомням. Пиши ми отново какво искаш да знаеш за торта Рафаело и ще се опитам да помогна. Поздрави и успешен ден!

      Изтриване