петък, 28 януари 2011 г.

Пълнен патладжан


   Днешното ми предложение е по-скоро топло предястие, отколкото основно блюдо. Леко, ароматно и вкусно! Импровизирах, а то взе, че се получи:) Надявам се и на вас да ви хареса моята увертюра.
   Запазих цялостта на патладжана за повече красота при поднасянето.

Продукти:

2 патладжана
1/2 авокадо
2 стръка пресен лук
3 скилидки чесън
няколко стръка магданоз
100 г синьо сирене
100 г бяло сирене
1 с.л. заквасена сметана
1 домат
сол, черен пипер
зехтин


   Отрежете горната част на патладжаните и издълбайте средната част с помощта на нож и лъжица. Не изхвърляйте месестата част. Тя ще ви е необходима за плънката. Посолете, капнете малко зехтин и печете около 30 мин. в предварително загрята фурна на 200 градуса, върху хартия за печене.
   Нарежете вътрешността на патладжаните на ситно и я задушете в тиган с малко зехтин, заедно с пресния лук, чесъна и магданоза. Отстранете от котлона, когато омекне патладжана.
   Обелете и нарежете авокадото на кубчета. Натрошете сирената в купа и ги смесете с една супена лъжица заквасена сметана.
   Разпределете кубчетата авокадо на дъното на патладжанените ладийки. Отгоре сложете задушения патладжан и чесън, след което покрийте със сместа от сирена. Поръсете с прясно смлян черен пипер и завършете с кръгчета белени домати. Полейте със струйка зехтин и запечете за около 15 минути. Поднесете като топло предястие.

   Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. taka vkusno izglezhda tozi patladzhan...

    http://design-elements-blog.com/

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, страхотно изглежда! Обичам всякакви форми на пълнен патладжан! Задължително ще пробвам и твоя вариант:)

    ОтговорИзтриване
  3. Мария, не само изглежда, а и на вкус беше много вкусен:) Опитай!
    Лулу, благодаря ти, дано да ви се услади патладжанчето:)

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусно ми звучи рецептата ти, Ани!! И изглежда невероятно!! Със сигурност ще се пробва :)

    ОтговорИзтриване