четвъртък, 3 февруари 2011 г.

Схторац


   След Пълнения патладжан искам да споделя с вас една от любимите ми арменски рецепти, отново с този вкусен зеленчук. Предястието се казва "Схторац" и е едно от най-обичаните от моето семейство. Комбинацията от вкусове е фантастична. Надявам се и на вас да ви се услади.

Продукти:

1 бр. голям патладжан
100 гр.бяло саламурено сирене
70 гр. цедено кисело мляко
3 скелидки чесън
30 гр. орехи
стрък копър
1 ч.л. зехтин за плънката и 200 мл. за патладжаните
черен пипер


   За да приготвите плънката настържете в купа бялото сирене. Прибавете цеденото кисело мляко, натрошените орехи, чесъна, копъра, пипера и 1 ч.л. зехтин. Разбъркайте добре сместа.
   Измийте патладжана и без да го белите отрежете плоски тънки филиики с помощта на голям нож. Запържете филийките от двете страни  в нагорещения зехтин до златисто и ги затворете в съд с капак, за да се поочупят и омекнат. Сложете в единия край на патладжанените ленти част от плънката и завийте на руло. Охладете и сервирайте като предястие.

Да ви е сладко!

15 коментара:

  1. Ани, ще си счупя езика :)
    Но твоето предложение много ми харесва - правя такива със сирене и домат, ще пробвам и с орехи в плънката.
    Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, ако знаеш как обичам патладжанени рулца със сирене (аз под това име ги знам), но рецептите на които съм попадала са малко по-различни.
    Силно подозирам, че твоята ще ми стане повече от любима!
    Благодаря ти, много!
    Пожелавам ти хубав край на седмицата и прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Браво! Не знаех, че ястието е арменско. Правя същите рулца, но добавям вътре ленти шунка.Наистина е много вкусно със и без нещо месно.

    ОтговорИзтриване
  4. О,това е страхотно.Така обичам патладжани ... Благодаря миличка.Ще го направя със сигурност!

    ОтговорИзтриване
  5. Ани, прекрасно предложение :)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно и невероятно вкусно изглежда и това патладжанено :) предложение, Ани!!! Страхотно е!! Но и аз не предположих от името, че е арменско :)

    Бих искала и да те поканя да си вземеш една блог награда: http://angellovescooking.blogspot.com/2011/02/i-blog-awards-sharing-part-i-pomegrante.html

    Приятни почивни дни,
    Мина

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, иска ми се веднага да приготвя тази вкусотийка, но въпросът ми е дали вместо цедено мога да използвам кисело мляко с над 4% масленост? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте Светлана,

    цеденото кисело мляко е по-гъсто, точно за целта. Пълномасленото кисело мляко ще се разтече, защото е по-рядко като консистенция. Може също така да опитате с cottage cheese, което наскоро се появи в хипермаркетите. Поздрави

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасна разядка! Много ми допада като вкус!

    ОтговорИзтриване
  10. Бладгодаря за споделената рецепта. Арменската кухня е много вкусна с дълбока традиция. Ще надниквам при теб за още арменски рецепти. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Жани, радвам се, че арменската кухня ти харесва :)

      Изтриване
  11. имам подобен вариант на тази вкусотия - патладжана го пека на грил тиган за по - диетично а плънката е катък със сирене и подправки по избор

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Арменската кухня не е от най-здравословните и диетични, но за сметка на това е от най-най-вкусните :))))

      Изтриване
  12. АНИ ЗАЩО ДА НЕ ЗДРАВОСЛОВНО АРМЕНСКАТА КУХНЯ НАПРОТИВ МНОГО Е ЗДРАВОСЛОВЕН ДОРИ!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защото по-голямата част от рецептите изискват пържене като термична обработка, готви се с много масло и месо.

      Изтриване