четвъртък, 24 февруари 2011 г.

Пълнена торта


   Обичате ли бързи и мноого вкусни торти? Пълнената торта, която приготвих по рецепта на моята приятелка Ирина Сарачинова е такава. По продуктите можете да добиете представа за прекрасния, наситен вкус на тази торта. Опитайте и вие.
   А поводът беше торта изненада за рождения ден на татко. Получи се много хубава изненада :)
   Честит рожден ден татко! 
   Благодаря ти Ири за вкусната рецепта :)

Продукти за блата:

4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно

Продукти за пълнежа:

трохите от блата
250 гр. меко масло
1 ч.ч. орехи
6 с.л. качествено горчиво какао
1 1/4 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. пудра захар
2 с.л. ром

Продукти за напояване и декорация:
150 мл. прясно мляко
2 ванилии
250 мл. заквасена сметана
1/4 ч.ч. пудра захар
филирани бадеми (по желание)


   Разбийте жълтъците, заедно със захарта и прибавете разбитите на сняг белтъци, като бъркате със шпатула. Накрая прибавете пресятото брашно и отново разбъркайте със шпатула. Опечете блата върху хартия за печене, във форма с отварящ се ринг, за около 20 минути при, 170 градуса. Оставете го напълно да се охлади, обърнете го и с помощта на малък нож очертайте вътрешен кръг около ръба на блата и издълбайте с ръце вътрешността на блата, като внимавате да не разкъсате страните или дъното. 
   Затоплете на котлона прясното мляко за напояване на блата и го овкусете с ванилия. Напоете дъното и стените на блата. 
   Изсипете трохите в робота, добавете орехите, мекото масло, захарта, рома, какаото и млякото. Разбийте до гладкост и внимателно напълнете блата с пълнежа. 
   В друга купа смесете заквасената сметана с пудрата захар и разбийте до гладкост. Измажете тортата отгоре и отстрани с нея и украсете по желание. Моят избор бяха филирани бадеми. Можете да украсите с различни плодове по избор. Много красиво стои с ягоди. 

   Да ви е сладко!



20 коментара:

  1. Ани,много ми харесва тортата ти:).Колко голяма е формата, в която пече блата?

    ОтговорИзтриване
  2. Супер е! Аз имам подобна, но тази ми изглежда по-контрастна:)

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, прекрасна торта! Честит празник на баща ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Аелис, сега я измерих - 24 см е с отварящ се ринг.

    Benita, разрезът е много красив и контрастен наистина.

    ОтговорИзтриване
  5. Ани, много апетитен разрез :)
    Да е жив и здрав "виновникът"!

    ОтговорИзтриване
  6. traiana, Еос, Дани, благодаря ви, ще му предам!:))Радвам се, че ви харесва

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесна торта!
    вкусът ще е прекрасен! Благодаря за рецептата!
    Да е жив и здрав баща ти, Ани и още много такива прекрасни изненади да получава!

    ОтговорИзтриване
  8. Сладко ни е! Да е жив и здрав татко ти Ани. А ти все така да го радваш! Прекрасна е тортичката!

    ОтговорИзтриване
  9. О, харесва ми предложението! Дава ми и една идея, която ще реализирам със сигурност, макат и не съвсем скоро.. Благодаря, Ани!

    Поздрави и :-)))

    Нека са все така ведри, вкусни и радостни дните ви!

    ОтговорИзтриване
  10. Ани, страхотно изглежда тортата - и много вкусна!! С удоволствие ще я пробваме :)! И да е жив и здрав татко ти!!

    ОтговорИзтриване
  11. Лети, благодаря ти за хубавите думи.

    Йоли, само да е жив и здрав, поводи за радост много!:)Благодаря ти!

    Дими, радвам се, че съм те вдъхновила. Надявам се, че ще споделиш после :))

    Мина, непременно я опитайте, сигурна съм, че ще ви хареса много!:)поздрави

    ОтговорИзтриване
  12. Ани,
    със закъснение, но от сърце -
    честит да е празникът и рожденият ден на баща ти!
    Прекрасен повод, прекрасна торта и снимки.
    Здраве и много щастие за всички ви, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. di_ani, благодаря ти за пожеланията и добрите думи. Много си мила. Радвам се, че тортичката се радва на внимание, защото наистина е много вкусна и лесна за изпълнение.
    поздрави, Ани

    ОтговорИзтриване
  14. Днес приготвих тази страхотна торта.Преди няколко дни попаднах на тая рецепта и ме заинтригува.Мисля,че се получи добре.Благодаря за вкуснотийката,довечера ще я опитаме :)

    ОтговорИзтриване
  15. Ани здравей, до сега каквото и да съм правила от блога ти все се получава. Но с тази торта нямах успех. Стана много водна, а спазих пропорциите. Но моята не може почти да се нареже, толкова е подгизнала от мляко. Формата ми е 22см.. Може би чашите ми са по- големи от тези които ползваш ти? Иначе блата го залях с 300мл измерени прецизно. Каква трябва да е по принцип консистенцията на крема?
    Благодаря:))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Много съжалявам за неуспеха. Възможно е да съм объркала количеството мляко в такъв случай. Извинявам се много. Сега като гледам рецептата и наистина 300 мл. е много само за напояване. Като цяло тортата няма крем. Тя се пълни с трохите, разбъркани с ром, орехи, мляко и т.н. Вероятно съм имала предвид, че 300 мл. е общото количество мляко за пълнежа и напояването. Отвън се измазва със заквасената сметана с пудра захар. Веднага ще я коригирам.

      Изтриване
  16. Ахааа...да, ако 300мл е цялото количество мляко вече всичко ще е наред. А крем- аз просто наричам крем пълнежа. Другата седмица ще я направя пак, въпреки че и подгизнала си я изядохме:) Благодаря, блога е уникален, утре ще правя гноките със спанак и с. сирене! Лека вечер!

    ОтговорИзтриване