Обичате ли бързи и мноого вкусни торти? Пълнената торта, която приготвих по рецепта на моята приятелка Ирина Сарачинова е такава. По продуктите можете да добиете представа за прекрасния, наситен вкус на тази торта. Опитайте и вие.
А поводът беше торта изненада за рождения ден на татко. Получи се много хубава изненада :)
Честит рожден ден татко!
А поводът беше торта изненада за рождения ден на татко. Получи се много хубава изненада :)
Честит рожден ден татко!
Благодаря ти Ири за вкусната рецепта :)
Продукти за блата:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
Продукти за пълнежа:
трохите от блата
250 гр. меко масло
1 ч.ч. орехи
6 с.л. качествено горчиво какао
1 1/4 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. пудра захар
2 с.л. ром
Продукти за напояване и декорация:
150 мл. прясно мляко
2 ванилии
250 мл. заквасена сметана
1/4 ч.ч. пудра захар
филирани бадеми (по желание)
Разбийте жълтъците, заедно със захарта и прибавете разбитите на сняг белтъци, като бъркате със шпатула. Накрая прибавете пресятото брашно и отново разбъркайте със шпатула. Опечете блата върху хартия за печене, във форма с отварящ се ринг, за около 20 минути при, 170 градуса. Оставете го напълно да се охлади, обърнете го и с помощта на малък нож очертайте вътрешен кръг около ръба на блата и издълбайте с ръце вътрешността на блата, като внимавате да не разкъсате страните или дъното.
Затоплете на котлона прясното мляко за напояване на блата и го овкусете с ванилия. Напоете дъното и стените на блата.
Изсипете трохите в робота, добавете орехите, мекото масло, захарта, рома, какаото и млякото. Разбийте до гладкост и внимателно напълнете блата с пълнежа.
В друга купа смесете заквасената сметана с пудрата захар и разбийте до гладкост. Измажете тортата отгоре и отстрани с нея и украсете по желание. Моят избор бяха филирани бадеми. Можете да украсите с различни плодове по избор. Много красиво стои с ягоди.
Да ви е сладко!
Ани,много ми харесва тортата ти:).Колко голяма е формата, в която пече блата?
ОтговорИзтриванеСупер е! Аз имам подобна, но тази ми изглежда по-контрастна:)
ОтговорИзтриванеSuper e!
ОтговорИзтриванеАни, прекрасна торта! Честит празник на баща ти!
ОтговорИзтриванеАелис, сега я измерих - 24 см е с отварящ се ринг.
ОтговорИзтриванеBenita, разрезът е много красив и контрастен наистина.
Ани, много апетитен разрез :)
ОтговорИзтриванеДа е жив и здрав "виновникът"!
traiana, Еос, Дани, благодаря ви, ще му предам!:))Радвам се, че ви харесва
ОтговорИзтриванеЧудесна торта!
ОтговорИзтриваневкусът ще е прекрасен! Благодаря за рецептата!
Да е жив и здрав баща ти, Ани и още много такива прекрасни изненади да получава!
Сладко ни е! Да е жив и здрав татко ти Ани. А ти все така да го радваш! Прекрасна е тортичката!
ОтговорИзтриванеО, харесва ми предложението! Дава ми и една идея, която ще реализирам със сигурност, макат и не съвсем скоро.. Благодаря, Ани!
ОтговорИзтриванеПоздрави и :-)))
Нека са все така ведри, вкусни и радостни дните ви!
Ани, страхотно изглежда тортата - и много вкусна!! С удоволствие ще я пробваме :)! И да е жив и здрав татко ти!!
ОтговорИзтриванеЛети, благодаря ти за хубавите думи.
ОтговорИзтриванеЙоли, само да е жив и здрав, поводи за радост много!:)Благодаря ти!
Дими, радвам се, че съм те вдъхновила. Надявам се, че ще споделиш после :))
Мина, непременно я опитайте, сигурна съм, че ще ви хареса много!:)поздрави
Ани,
ОтговорИзтриванесъс закъснение, но от сърце -
честит да е празникът и рожденият ден на баща ти!
Прекрасен повод, прекрасна торта и снимки.
Здраве и много щастие за всички ви, Диана
di_ani, благодаря ти за пожеланията и добрите думи. Много си мила. Радвам се, че тортичката се радва на внимание, защото наистина е много вкусна и лесна за изпълнение.
ОтговорИзтриванепоздрави, Ани
Днес приготвих тази страхотна торта.Преди няколко дни попаднах на тая рецепта и ме заинтригува.Мисля,че се получи добре.Благодаря за вкуснотийката,довечера ще я опитаме :)
ОтговорИзтриванеЩе пробвам:)))
ОтговорИзтриванеНадявам се да ви хареса ;)
ИзтриванеАни здравей, до сега каквото и да съм правила от блога ти все се получава. Но с тази торта нямах успех. Стана много водна, а спазих пропорциите. Но моята не може почти да се нареже, толкова е подгизнала от мляко. Формата ми е 22см.. Може би чашите ми са по- големи от тези които ползваш ти? Иначе блата го залях с 300мл измерени прецизно. Каква трябва да е по принцип консистенцията на крема?
ОтговорИзтриванеБлагодаря:))))))
Здравейте. Много съжалявам за неуспеха. Възможно е да съм объркала количеството мляко в такъв случай. Извинявам се много. Сега като гледам рецептата и наистина 300 мл. е много само за напояване. Като цяло тортата няма крем. Тя се пълни с трохите, разбъркани с ром, орехи, мляко и т.н. Вероятно съм имала предвид, че 300 мл. е общото количество мляко за пълнежа и напояването. Отвън се измазва със заквасената сметана с пудра захар. Веднага ще я коригирам.
ИзтриванеАхааа...да, ако 300мл е цялото количество мляко вече всичко ще е наред. А крем- аз просто наричам крем пълнежа. Другата седмица ще я направя пак, въпреки че и подгизнала си я изядохме:) Благодаря, блога е уникален, утре ще правя гноките със спанак и с. сирене! Лека вечер!
ОтговорИзтриване