Тортино е апетитен италиански пай, който може да бъде приготвен с различни по вид зеленчуци, като патладжани, тиквички, аспержи, праз, артишок. Можете да го поднесете като мен с гарнитура от зелена салата с рукола, чери домати и козе сирене или като допълнение към месно ястие или дори като предястие.
Продукти:
2 патладжана
2 тиквички
1 глава лук
4 яйца
4 с.л. балсамов оцет
200 мл готварска сметана
50 гр. синьо сирене
40 гр. настърган пармезан
зехтин
морска сол
черен пипер
Сотирайте лука в тиган до златисто в 2 с.л. зехтин. Отстранете го от огъня и го сложете на дъното на съда, в който ще приготвяте тортиното. Аз използвах керамична форма за огретени.
Обелете тиквичката и я нарежете на кръгчета. Без да белите патладжана го нарежете на кръгчета. Сотирайте кръгчетата патладжани и тиквички за няколко минути в тигана, поляти с тънка струйка зехтин. Готовите, прехвърлете в съда с лука. Разбъркайте ги внимателно, като се стараете да не разкъсвате зеленчуците.
За заливката разбийте яйцата в дълбок съд, като към тях добавете 2 с.л. зехтин, 4 с.л. балсамов оцет, 200 мл. сметана, 50 гр. синьо сирене, сол и пипер. Залейте тортиното с нея и печете на 160 градуса 30 мин., след загряване на фурната, като предварително покриете съда с фолио. След половин час отстранете фолиото и печете още 15 минути, докато заливката стегне. Поръсете с настърган пармезан и запечете за още няколко минути с горен нагревател и вентилатор, докато придобие златиста рошава коричка. Извадете от фурната. Оставете да почине десетина минути и поднесете със свежа зелена салата с рукола, чери домати, кедрови ядки и стафиди и козе сирене в мед.
Да ви е сладко!
Адаптирано от The cook's book
Адаптирано от The cook's book
Това е повече от вкусно.Страхотна комбинация,право в десятката! И мястото му е точно във Вкуснотеката!
ОтговорИзтриванеАни, чудесно предложение :)
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!