събота, 19 март 2011 г.

Ориз с пресен спанак, сушени домати и кедрови ядки

   
   Ето и един нов прочит на класическото постно ястие - спанак с ориз. Сушените домати придават леко киселичък вкус на традиционното ястие, а кедровите ядки идеално допълват вкуса. Много обичам да готвя с пресен спанак. Вкусът е несравнимо по-добър от замразения и винаги се възползвам, когато видя да продават пресни спаначени листа. Ето и необходимите продукти:

Продукти:

500 гр. пресен спанак
150 гр. сушени домати
50 гр. кедрови ядки
2 скилидки чесън
1 глава лук
1 морков
1 голяма чаена чаша ориз
1 ч.л. джоджен
1/2 ч.л. червен пипер
1 зеленчуков бульон
черен пипер
сол
зехтин

   Нарежете лука, чесъна и моркова и ги задушете в зехтина до омекване. Измийте добре и нарежете листата спанак. Прибавете ги към другите зеленчуци в тенджерата. Нарежете вътре сушените домати и сложете кедровите ядки. 


Задушете за няколко минути. Сложете подправките. Накрая сложете измития ориз. Разбъркайте добре и налейте 2 и 1/2 ч.ч. вода (със същата мерителна чаша от ориза). Намалете котлона на 1, затворете капака, но не напълно и оставете да се задуши ориза на бавен огън, докато стане на дупки на повърхността. Изключете, покрийте с памучна кърпа и затворете капака отгоре. Оставете да почине ястието до поднасянето.


    Да ви е сладко!

3 коментара:

  1. Ани, у нас повече обичаме лапад,но идеята ти ми допада :)
    А за замразения спанак си права!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ароматно и вкусно,
    Хубава и усмихнта пролет, Ани!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви момичета. Успешна седмица и честита първа пролет и на вас:)

    ОтговорИзтриване