събота, 12 март 2011 г.

Рибно меню



   Случвало ли ви се е да сте поканили на гости приятели, които не ядат месо, постят, диетуват или са полувегетарианци? Тогава не ви остава много избор освен да им приготвите риба.


 Днешното леко, но отбрано рибно меню би задоволило вкуса на тези гости. Като начало ще започнем с ароматна, пролетна салата с авокадо и чеснови скариди, за основно ще им поднесем  кюфтета от сьомга с гарнитура задушени броколи и бейби моркови, а за десерт ще ги освежим с витаминозна бомба от цитрусови плодове и сладко от малини. Рибното меню можем да поднесем с бутилка Chardonnay или Sauvignon Blanc.


Пъстра пролетна салата с чеснови скариди и авокадо

Продукти за 4 порции:

1 бр. зелена салата
връзка рукола
Радичио (червена цикория)
1 бр. авокадо
7-8 бр. чери домати
150 гр. бланширани скариди
2 скилидки чесън
1/4 ч.ч. бяло вино
зехтин
сокът от 1 лимон
сол на вкус

   Ако желаете да поднесете салатите в индивидуални чинии, за повече красота, си подгответе например 4 бр. чинии. Накъсайте салатите и ги разпределете в тях. Почистете и нарежете авокадото и чери доматите и ги прибавете. 
   Почистете скаридите от главите, опашките и краката. Първо отстранете главата, после хванете крачетата и ги дръпнете, по този начин ще отделите ципата върху месото. Накрая отстранете и опашката. По желание с тънък нож можете да почистите и вената на гърба, като направите тънък разрез по гърба на скаридата и с помощта на върха на ножа почистите вената. 
   Нарежете чесъна на ситно. В  тиган налейте част от зехтина и затоплете нарязания чесън, докато замирише. Сотирайте скаридите за няколко минути от всяка страна и накрая налейте бялото вино. Ароматът е невероятен! Прехвърлете така готовите скариди върху салатата.
   Полейте със струйка зехтин, лимонов сок и овкусете със сол.


  Като основно блюдо за вашите гости предлагам един оригинален начин за поднасяне на риба сьомга- под формата на ароматни кюфтенца с пресен джинджифил и лимонова кора. Приготвят се много бързо, здравословни са, защото не са пържени, а печени на фурна и дори биха се харесали на децата. Надявам се, че с тях домакинята ще обере овациите.

Кюфтета от сьомга с джинджифил


Продукти за 4 порции:

400 гр. прясно филе от сьомга (или замразено)
връзка пресен лук
30 гр. зехтин
парче настърган пресен джинджифил, около 1 пръст
кората от 1 лимон
1 кафена лъжица подправка за риба Kotanyl
черен пипер
сол


   Уверете се, че филето няма кости и го пасирайте в блендера за няколко секунди. Добавете настъргания джинджифил, лимоновата кора, солта и пипера и отново пасирайте. В тиган задушете лука в зехтина и го прибавете към рибата. От така приготвената смес оформете 4 бр. кюфтенца. Подредете ги в тава върху хартия за печене и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса. За по-интересен външен вид можете да натиснете с пръсти няколко пъти по повърхността на кюфтетата.


Източник: Адаптирано от сп. Good food

   За гарнитура на кюфтетата от сьомга и джинджифил ви предлагам задушени на пара и разбъркани с масло броколи и бейби моркови. По този начин рибата ще изпъкне като вкус.

Гарнитура от задушени броколи и бейби моркови с масло


Продукти:

1 пакет броколи (или пресни)
1 пакет бейби моркови
бучка масло
черен пипер
сол

   Налейте 2-3 пръста вода в тенджера и сложете приставка за варене на пара. Изсипете зеленчуците и варете на пара за около десетина минути. Прехвърлете зеленчуците в купа и ги гарнирайте с бучка масло, сол и черен пипер на вкус.


    За десерт на това леко и приятно рибно меню ви предлагам полезен десерт с цитрусови плодове. Приготвя се за броени минути. Вкусен, лек и сезонен. Можете да замените плодовете по избор с  ягоди, круши, банани, или какъвто друг плод разполагате у дома.

Десерт с цитрусови плодове и сладко от малини


Продукти за 4 порции:

1 бр. ананас
1 бр. манго
2 бр. киви
1 кофичка гъсто кисело мляко
2-3 с.л. пудра захар
1 ванилия
сладко от малини

  В купа смесете киселото мляко, захарта и ванилията и разбъркайте до гладкост.
 Нарежете плодовете на парчета. Аранжирайте ги в купички. Можете да ги смесите като плодова салата, а можете да ги подредите и ред по ред, като между всеки ред слагате от крема. Аз така направих, защото обичам с повече крем. Отгоре изсипете няколко лъжици малиново сладко. Това е! Просто и лесно! Охладете в хладилник и поднесете за десерт.

Да ви е сладко!






10 коментара:

  1. Ани, прекрасно меню :)
    Впечатлена съм и от салатката, и от рибните кюфтенца!
    Благодаря за предложението!
    Поздрави и хубава неделя!
    А снимките допринасят още повече за въздействието!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани,
    чудесно меню.
    Много цвят, аромат и вкус.
    Гостите ти биха били щастливи.
    Поздрав и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно е всичко, Ани!
    И аз като Дани си харесах салатата и кюфтенцата :)

    Слънчева и усмихната неделя :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно меню, Ани! Много ми допада!
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Ани, много хубаво меню! Пу за мен салатата и кюфтаците!:)

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно меню, Ани!
    За любител на рибата и морските дарове, като мен, всичко изглежда много примамливо.
    Май и двете сме любителки на комбинацията авокадо-скариди :)
    Честит приз - Блог на деня! Вкуснотека определено го заслужава!
    Хубава и слънчева нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Такаа, като гледам всички са си заплюли рибните кюфтета и салатката със скариди:) Не сте балами :))) Наистина са много вкусни:))
    Благодаря ви за хубавите коментари и топлите думи. Много ме радвате!
    Хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  8. Ани, аз тук скромно :) си събирам само кремчетата и оставям морските дарове и рибките на останлите почитатели на прекрасните ти рецепти :))

    ОтговорИзтриване
  9. Всичко е невероятно идеино и красиво поднесено , благодарим ти Ани за прекасните рецепти !
    Кюфтенцата са... нямам думи:)

    ОтговорИзтриване
  10. Мина, кремчето е много леко и бързо, за десерт в последния момент;)
    Наде, благодаря ти мила! За мен е удоволствие да ви радвам:)

    ОтговорИзтриване