Чували сме много митове и легенди за крем карамела - че продуктите трябва да са със стайна температура, че не трябва сместа да се бие с миксер, че не трябва водата да завира в тавата и т.н..- какво трябва и не трябва да се прави, за да не стане на шупли. Досега не смеех да пробвам, именно по тази причина. Снощи обаче реших да се престраша и резултатът беше блестящ! Гладък, като масло крем и мноого карамел :) За мен е много важно да се прецеди сместа за крема, преди да се налее в купичките, за да не останат следи от белтък, както и да се пече на водна баня.
Напишете ми вашите тайни за идеално гладък крем карамел, без шупли.
Продукти за крема в 10 порции:
200 гр. захар
6 бр. яйца
1 литър прясно мляко
2 ванилии
Продукти за карамела:
200 гр. захар за карамела
1-2 с.л. топла вода
Подгответе си 10 бр. купички.
Разбийте с миксер яйцата и прибавете 200 гр. захар. Продължете да биете сместа, до пълното й разтваряне. Внимателно налейте прясното мляко и добавете двете ванилии. Прецедете през цедка така готовата смес.
Карамелизирайте останалата част от захарта в друг метален съд на котлона. Аз добавям 1-2 с.л. вода, за да се топи захарта, докато се изпарява водата. Не го оставяйте да загаря. Щом промени цвета си и замирише на карамел го отстранете от котлона. Бързо разпределете карамела в купичките. Той стяга за минута. Изсипете върху него крема. Подредете купичките в тава, преместете я във фурната и чак тогава налейте студена вода в тавата, до средата на купичките. Това го правим с цел да не ни се налага да местим тежката, пълна с вода и десерти тава. Включете фурната на 180 градуса с горен и долен нагревател и печете до покафеняване на повърхността на купичките. Изключете и оставете карамела да изстине, заедно с фурната. Поднесете студен, обърнат в чиния или го хапвайте директно от купичката.
Да ви е сладко!
Ани, ако за пръв път го правиш крем-карамела - чудесно ти се е получило!
ОтговорИзтриванеЗа разбиването - не знам, ако ми е под ръка миксера, разбивам с него, но в повечето случаи - с бъркалката. Не прецеждам нищо, когато е добре разбито - не ми и трябва.
Иначе за водната баня - гледам водата в тавата да не завира, дори ако трябва доливам студена (а вадя гореща), за да се охлади.
Това е от мен :) Половинът много обича, когато напълня и бурканчета с крем-карамел - в тях обикновено се събира материал за 2 купички :))
Хм, съвети мога да дам само за изяждането (много съм добра в това:), а този на снимката бих похапнала още сега след сътрешното кафе ( и това го казва човек, който не закусва и не обича сладко). Много, много ти е вкусен блогът!
ОтговорИзтриванеСтрахотно се е получил... моя мъж е луд фен на крем карамела и често го правя:)
ОтговорИзтриванеpep-4o, благодаря ти, че сподели твоята технология:)
ОтговорИзтриванеdarkslayer, много мили думи,благодаря ти. Добре дошла във Вкуснотеката;)
Benita, и моят мъж обожава крем карамел. Заради него се престраших:)
Здравейте😊Искам да ви попитам,ако сложа крем карамела в гювечета,дали ще се получи?
ИзтриванеЧестно да ви призная не съм опитвала :)
ИзтриванеМисля, че ще се получи.Само трябва да са по-отворени в горната част, за да се изсипе без да се раздроби. Моя позната го прави в иенско стъкло с големина на гювече, но без капака разбира се.
ИзтриванеСтрахотен крем карамел.Дъщеря ми все иска сладки макарони на фурна,а мъжа ми опонира с крем карамел. обича го безумно.Добър апетит на всички с купичка от този крем!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за коментара Вили. Наистина крем карамелът е много български десерт :)
ИзтриванеИ ние в къщи го обожаваме, правя почти всяка седмица, бъркам с миксер, не прецеждам, а става супер гладък.Моята тайна е - пека на 160 градуса за 1 час. ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Роси, че сподели :) Успешна седмица и да ви е сладко :)
Изтриванеаз направих малка грешка сложих 5 яйца на 1литър мляко дали ще стене
ИзтриванеА млякото сварено ли е предварително или не , никъде не пише ???
ОтговорИзтриванеНе, не се вари млякото.
ИзтриванеAни, искaм дa ти блaгодaря зa рецептaтa! Винaги ме е било стрaх дa го нaпрaвя, но блaгодaрение нa теб се пробвaх и резултaтa беше отличен!
ОтговорИзтриванеТова може само да ме радва. И мен преди ме беше страх от крем карамела, но се оказа, че не е чак толкова голяма философия :)) Сърдечен поздрав
ИзтриванеАз го правя в голям огнеупорен съд и след като престои няколко часа в хладилника го обръщам в малко по-дълбока чиния за торта. Правя я с 6 яйца+4 жълтъка. Опитайте! Пека бавно при 150 градуса, и следя водата да не завира. Който намери шупла получава 1000 лв. награда.:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата. Аз лично не съм от най-големите фенове на крем карамела, но съпругът ми много го обича.
ИзтриванеКато за първи път имаш отличен.От много години правя крем карамел,но винаги в купичките на дъното остава карамела.Много съм се интересувала,но досега не съм намерила отговор или който знае не казва.Но ще изпробвам и твоята рецепта!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за оценката. Рецептата е на свекърва ми и е много точна. Успех и дано не ви остане карамел по купичката, грехота ще е :))))
ИзтриванеАни, опитвала ли си да направиш крем карамел в Мултикукъра?
ОтговорИзтриванеНе, Нели, все още не съм, защото не съм намерила подходящ съд, който да поставя вътре, за да се пече на водна баня. Но непременно ще опитам.
ИзтриванеЗдравейте!Позволявам си да кажа какво прави моя крем карамел гладък.Поставям 8 яйца на 1 литър мляко(знам го от един стар готвач) и го пека на ниска температура.Ако яйцата са и домашни,тогава става ,,с нож да го режеш'' :) -много гъст и идеално гладък!Успех!Възхищавам Ви се!
ОтговорИзтриванеи аз така го правя и е страхотен,пробвайте
ИзтриванеЗдравейте, благодаря ви много, че споделихте.Вече няма кой да ми дава пресни яйца, иначе с тях всичко става по-хубаво.
ОтговорИзтриванеИзвинявам се за глупавия коментар, но пише да добавя 200гр. захар към яйцата,а останалата захар да сложа на котлона да се карамелизира, но в рецептата са 200гр. от къде идва останалата захар или просто се слага друга и колко точно ме интересува понеже за първи път ще си правя крем карамел.
ОтговорИзтриванеЗдравейте Развигор, в рецептата пише 200 г. захар за крема и 200 г захар за карамела. Отделни количества са :) Успех! :)
ИзтриванеЗдравейте, да попитам може ли захарта в крема да е кафява?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, не съм пробвала. Ако опитате, по-скоро сложете от светло кафявата захар.
ИзтриванеЗдравейте, страхотна рецепта :) Аз сложих кафява захар и стана божествено .
ОтговорИзтриванеМного се радвам, да ви е сладко :)
ИзтриванеЗа пръв път правя крем карамел и то по вашата рецепта. Получи се уникално вкусно , гладко нещо. Изпеках го в йенска тавичка и след като се охлади добре в хладилник го нарязах на парчета. Определено е сред любимите ни десерти и много лесен за изпълнение ! Благодаря !
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че рецептата ви е харесала! Изключително успешна е! Да ви е сладко!
ИзтриванеИзвинявам се за глупавия въпрос, но на какво ниво във фурната се пече?
ОтговорИзтриванеСъвсем не е глупав. По средата Сави.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата. Направих я и крем карамелът стана страхотен.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че сте направили идеалния крем карамел. Да ви е сладко :)
ОтговорИзтриванеАко купичките са метални- карамела се прави във всяка от тях- Предварително и после се налива сместта. Иначе карамела бързо изстива ..поне за мен е по лесно така
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеНека и аз потвърдя, че рецептата е безупречна и резултатът е невероятно вкусен!
ОтговорИзтриванеБраво на Ани за пореден път!!! :)))
Благодаря ви Ивалина, че отделихте време да ми оставите коментар. Радвам се, че ви се е получил успешен и вкусен крем карамел. Лека вечер.
ИзтриванеКато гледам има малки шупли.Всичко е до това,че не трябва да завира водата,а също и крема!
ОтговорИзтриванеКрем карамелът е идеално гладък за моите разбирания. За завирането сте прав/а.
ИзтриванеКрем карамела стана идеален ,рецептата е много добра .Благодаря ,Ани !
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ви се е получил без грешка! Да ви е сладко! :)
ИзтриванеMliakoto zatopli se ili stydenoo
ОтговорИзтриванеНе, не се затопля. Студено се добавя.
ИзтриванеBlagodaria predvaritelno
ОтговорИзтриванеКрем карамел не се прави лесно.Може да изглежда така, но е важно карамела на дъното да не остане твърд и да не е в течно състояние.Тук предлагате невероятна рецепта и тъй като до сега не съм приготвяла смятам да опитам.Надявам се да успея да го сервирам както вие сте ни показали и да не спирате да ни изненадвате с вкусни десерти.Блога ви е страхотен. А дали ще е по добре да включа и вентилатора?
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви от сърце. Не не е необходим вентилатор.
ИзтриванеЕдна малка тайна. Ако искате карамела да не остане в купичките, преди да го разлеете в тях капнете няколко капки лимонов сок в готовия карамел.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, правя много хубав крем карамел, но винаги остава по дъното на шоличките карамел. Пробвах преди време хитранката с лимоновия сок , но без видим ефект. Вече съм решила да сложа към карамела мъничко масло. Ако имате опит в тази насока, моля споделете . Савка
ОтговорИзтриванеЗдравейте Савка, да ви кажа аз досега не съм имала този проблем, както е видно и от снимките. Опитахте ли моята рецепта?
ИзтриванеСтар готвач ми каза, първо да сипвам крема в шолите и после карамела. Карамела потъва на дъното и така не залепва и се получава перфектно. Пробвайте :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за препоръката.
ИзтриванеИ в къщи е много вървежен този десерт.Синът ми сам изяжда цялата доза за отрицателно време.Аз го правя с литър мляко,6 яйца,2 ванилии и захар на око(да е по-сладичко).Яйцата ги бия с вилица или бъркалка,с миксер много ми се пенят и после става с печене отгоре пяна.Пека на водна баня на 150 -160 градуса.Но карамела определено ми е проблем.Обичаме го с повече сосче,но когато сложа повече захар(като при вас 200 гр.),не ми се разтопява всичката,а остава на дъното на кокал.Така че започнах да правя карамела с 5-10 с.л(пада се по 1 ч.л. на шола) ,за да се разтопи.Е разбира се сосът става малко.Моля кажете къде бъркам с карамела?Как да го правя ,за да има хем много сос,хем да се разтопи напълно захарта?
ОтговорИзтриванеЗдравейте. Благодаря ви за идеята как да се избегне пененето. Ще я опитам.
ИзтриванеА по отношение на карамела аз добавям малко водичка в захарта, докато се топи карамела и след това слагам малко в купичките, защото когато е много се втвърдява.
5 сутринта крем караме в кухнята с Ани и Гого :) да видим ...
ОтговорИзтриванеИ стана ли? :)))
ИзтриванеГугъл - крем карамел + вкуснотека ... и ето ме пак :) Знаеш, че си номер едно, нищо, че скоро не съм ти го писал ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за доверието Жоро :) Няма да сбъркаш с тази рецепта!
ИзтриванеКой питаше как не остава карамел на дъното? Слага се не карамелизирана захар в чашките и без вода се слага на фурната леееекинко да се втечни , после се излива още докато е течен карамела, сместа, като много се внимава да не пръсне и не трябва да е много студена тази смес, за да не стегне изведнъж карамела. Ей така става номера с неоставането на карамел по чашите......карамелизира се сместа в чашите директно и се налива сместа още на течен карамел
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, че споделихте. И при мен не остава карамел.
ИзтриванеВсе получилось просто очень вкусно! Спасибо за рецептик. Единственное, муж попросил, в следующий раз положить поменьше сахара - очень сладко. Делала в тепсии, на дно добавила не много воды, чтобы была жидкость. Когда все приготовилось и порции раскладывала на тарелочки, сверху поливала карамелькой - вкусняшка!!!
ОтговорИзтриванеОтзыв от 2 марта 2016 г., извините, у меня нигде нет профиля, поэтому приходится писать "анонимно". Я не представилась, меня зовут - Анна.
ОтговорИзтриванеЗдравейте Анна. Много се радвам, че крем карамелът Ви е харесал. Коригирайте количеството захар, според личния Ви вкус. Сърдечни поздрави и добре дошла :)
Изтриване