Търсене в този блог

четвъртък, 7 април 2011 г.

Салата със скариди, поднесена в ледена купа


   Ето един оригинален и стилен начин да поднесете салата на вашите гости, а именно в купа от лед. За целта са ви необходими две еднакви стъклени купи с диаметър 22 и 16 см. Налейте около 1/3 студена вода в голямата купа. Сложете малката купа в нея и захванете с тиксо, за да не мърдат от мястото си. Пуснете да плуват във водата няколко цели скариди, стръкчета копър и зрънца черен пипер и сложете внимателно купата във фризера да стегне на лед. След което извадете и декорирайте парченца лимон върху леда. 


   Налейте вода до горе и отново приберете във фризера до пълно стягане. Може да отнеме няколко часа. Междувременно пригответе коктейла от скариди.

Продукти за салата със скариди:

3 листа зелена салата
микс от пролетни салати - Айсберг, рукола
1 ябълка
1 червена чушка
1 бр. авокадо
3 с.л. царевица
4-5 бр. чери домати
4-5 бр. яйца от пъдпъдък
2 с.л. каперси
150 гр. скариди
дресинг от зехтин, сол и лимонов сок


   След като купата се заледи напълно я извадете и я сложете в голям съд със студена вода и леко окажете натиск, за да излезе купата от формата. Ледът се топи сравнително бързо, затова трябва всичко да ви е готово за салатата и директно да пълните и поднасяте след като я извадите от фризера. Подложете по стените и дъното къдравата зелена салата за красота. Объркайте плодовете и зеленчуците с пролетните салати и напълнете купата по средата. Отгоре подредете пъдпъдъчите яйца и скаридите. Накрая залейте с дресинга.





   Да ви е сладко!

Адаптирано от: "Уверени в кухнята - съвременен курс по готварство"

15 коментара:

  1. Уау!!! Това е направо за изискано парти! Много ще се хареса на сина ми:)

    ОтговорИзтриване
  2. Еййййййй,страшна си маймуна! Обичам те такава!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна реализация, Ани! Бях гледала такава идея в едно от предаванията по Фиеста ТВ :)
    А колко време горе-долу издържа купата, преди да започне да се топи?

    ОтговорИзтриване
  4. pep-4o, много си мила, благодаря ти!

    Benita, само да не му изстине гърлото:))

    Йолинце, целувам те

    Иринка, благодаря ти. Радвам се, че ти харесва. Аз видях идеята за ледена купа в един сборен класьор с рецепти, който една приятелка ми даде. Има страхотни неща в него. Цитирала съм го.
    А иначе купата издържа точно една вечеря време :) По принцип би могла да се поднесе върху ледени кубчета върху по дълбок съд.

    ОтговорИзтриване
  5. Mного красиво, Ани :) Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. Ани,супер оригинално поднесена салата!Поздравления за старанието и труда!Много ефектно,а и салата е страхотно вкусна !

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесно поднесено, Ани! Скаридките ще ги игнорирам, защото външният им вид го асоциирам с нещо не особено приятно, но кой ти гледа скаридите при толкова ефектно сервиране :)

    ОтговорИзтриване
  8. Еос, благодаря ти за добрата оценка:)Поздрави

    Еликсир, благодаря ти! Наистина много вкусна се получи салатката, горещо я препоръчвам. Слънчев ден

    fedora, хихи, скаридките напомнят не много приятни неща на вид, но на вкус..ммм, фантастични са, особено в подходяща компания. Радвам се, че ти е харесала идеята за ледена купа:) Приятен уикенд.

    ОтговорИзтриване
  9. Идеята е изключително интересна!!!
    Представям си какъв е ефектът върху гостите!
    Поздравления, Ани!

    ОтговорИзтриване
  10. Не знам как го правиш. В тази рецепта няма почти нищо, което да обичам да ям, но е направено толкова красиво, че ми се прииска цялото да е мое.
    Чудесно е и супер интересно!

    ОтговорИзтриване
  11. Ивейн, надявам се гостите да оценят старанието да ги зарадва домакинята:) Благодаря ти от сърце!

    weasell, много се радвам, че така ти е въздействала салатката и начинът й на поднасяне:) Уверявам те, че и на вкус си заслужава. Благодаря ти за милите думи! Лека вечер

    ОтговорИзтриване
  12. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей Ани, салата изглежда зашеметяваща и поздравления за нея. Аз бих искала също да я направя, но много не разбрах как точно излиза външната купа. Трябва ли да я обърна наопаки и много ли натиск й трябва? Мерси много и лек ден

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей Yana,
    външната купа излиза след като я сложиш в малко вода, за да се отпусне леда и окажеш лек натиск върху нея, за да излезе. Обръщаш наопаки и потупваш и ледената купа пада. Успех и хапвайте салатката бързо :)))

    ОтговорИзтриване