вторник, 10 май 2011 г.

Сладкиш с фурми и банани


Продукти:

250 гр. фурми
2 банана
1 1/2 ч.ч. смлени орехи
1 ч.ч. захар (3-4 с.л. се отделят)
1 ч.ч. брашно
4 яйца
1 ванилия
1/2 ч.л. канела
30 гр. разтопено, охладено масло


   Отделете костилките и нарежете фурмите на малки парчета. Накиснете ги в гореща вода за няколко минути и ги отцедете. В купа смесете смлените орехи, брашното и 3-4 с.л. от захарта. Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на сняг, като постепенно прибавяте чашата захар, до пълното й поемане. Разбийте жълтъците с миксер. Добавете ги към белтъчната смес. Изсипете в нея и сухите съставки. Овкусете с ванилия и канела. Добавете парченцата фурми и студеното, разтопено масло. Разбъркайте добре.


Сложете хартия за печене на дъното на тава и наредете кръгчета банани, плътно на дъното. Отгоре налейте сместа за кекса. Печете на 180 градуса 50 минути, или докато клечката излезе суха. Преди да сте изчакали да изстине извадете кекса от тавата, заедно с хартията и го обърнете върху поднос. Махнете внимателно хартията за печене. Това се прави с цел да не кондензира и да не се запари кекса.


    Да ви е сладко!

Източник: Адаптирано от сп. "Домашна кухня"

2 коментара:

  1. Ани, много обичам кексове, а тази рецепта изглежда много изкусително, така че си я "открадвам" за проба! :)))
    Поздрави! Миро :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересна рецепта, Ани. Заслужава си да се пробва :)

    ОтговорИзтриване