Търсене в този блог

неделя, 1 май 2011 г.

Боб плакия


   Днешната рецепта е класика - бял боб плакия. У дома винаги се е правел такъв и е изключително вкусен.
Бобът плакия е най-вкусен студен, след като престои едно денонощие в хладилника и леко се сгъсти и желира. Поднася се полят с лимонов сок, поръсен с магданоз и прясно смлян черен пипер.


Продукти:

200 гр. бял боб
2 червени чушки
2 малки картофа
2 моркова
1 глава лук
7-8 скилидки чесън, нарязан на филийки
2 зеленчукови бульона
черен пипер
връзка магданоз
сокът от един лимон
зехтин
сол


   Сложете боба в тенджера, покрийте го с вода и варете, докато набъбне. Докато чакате подгответе зеленчуците. Измийте, обелете и нарежете чушките, картофите, морковите, чесъна и лука. Изхвърлете водата, в която е врял боба, измийте го и го сложете в тенджера под налягане. Отстранете падналите люспи. Добавете нарязаните зеленчуци. Полейте със струйка зехтин и натрошете два бульона. Поръсете със сол, черен пипер и налейте вода три пръста над нивото на боба. Затворете капака и кипнете боба, докато свирне тенджерата под налягане, след което намалете на минимум и гответе 45 минути. Изчакайте да изстине, поръсете с нарязан магданоз и полейте със струйка лимонов сок.
  
   Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Ани, толкова апетитно си го представила, че няма как да не ни е вкусно!
    Благодаря и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Този боб наистина звучи вкусно и интригуващо. Новото е картофа и чесъна и задължително ще го пробвам в наи-скоро време...
    Ани, поздравления за труда! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ммм, и аз много обичам такъв бобец, Ани :)
    Чудесни снимки си направила :)

    ОтговорИзтриване
  4. Братовчед ми, бог да го прости страшно вкусен боб плакия. Знам, че слагаше доста лук, предварително позапържен, рязан на полумесеци. Никога не е слагал картофи. Първо сваряваше боба по познатия начин,след това задушаваше лука, морковите, чесъна с малко домати или пюре, изсипваше боба в тава с малко от водата, добавяше зеленчуците, да не забравя и джоджена, както и много малко индийско орехче. Печеше във фурна за около 20-30 минути, докато остане само на мазнина, а олиото беше повечко. Опитайте, да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така го правеше и моя братовчед, бог да го прости. Важната подправка беше индийското орехче, да не би да сме роднини

      Изтриване
  5. от доста време избягваме в къщи бобчето, болят ни коремчетата. Но като видях съставките за този боб плакия реших да направя. За пръв път виждам да се слага картоф при боба. Е наистина е вкусотия, даже и малкото го хапна с удоволствие, аз само добавих няколко изостанали маслинки в хладилника, чудниък е, и да Ви кажа Ани, събота беше Вашия ден, тази прелестно ухаеща есенна торта и бобчето ги готвих в събота. Досега май не съм се проваляла правейки Ваша рецепта. Толкова много ми остава за проба обаче :* Благодаря Ви, за всичките рецепти, за чудничкото обяснение, за интересните описания в блога Ви с две думи за всичко. Отново ще си пишем :) Галя Давидова

    ОтговорИзтриване