събота, 14 януари 2012 г.

Печено пиле, в 24-часова портокалова марината

    Скъпи приятели, всеки обича да се събере с приятели вечер и да се разтовари в компанията на приятни разговори и вкусна храна. Днешното ми предложение е много вкусно и практично предложение за Вашето гости по време на натоварената работна седмица, когато не разполагаме с достатъчно време. 
   Мариноваме цялото пиле от предната вечер и го затваряме в плик за печене. Поставяме в тавичка в хладилник до другата вечер. Прибирайки се от работа пъхваме пилето да се пече във фурната, както е в плика и през това време приготвяме един бърз ориз (пилаф) за гарнитура на месцето. А за крехкостта и сочността на пилето няма да Ви увещавам, надявам се сами да се уверите :) Какво по-хубаво от това? Бързо, практично, лесно и мноого вкусно меню за гости.


Продукти:

1 цяло пиле (аз използвах Дюк)
черен пипер
сол
плик за печене

продукти за маринатата:

6 с.л. пресен портокалов сок
2 ч.л. кимион
6 скилидки чесън
100 мл. зехтин
2 с.л. балсамов оцет
черен пипер
няколко люспи лют червен пипер
сол

    Смесете всички продукти за маринатата в една купа. Чесънът се изстисква. Разбъркайте добре. Измийте цялото пиле. Посолете и поръсете с черен пипер. Сложете го в плика за печене и залейте с готовата портокалова марината. Завържете и разклатете добре, така че да се облее добре. Сложете пилето, както е в плика, в тавичка и го приберете в хладилник за 24 ч., като от време на време го разклащайте, за да се облива от всички страни. 
     На другия ден загрейте фурната на 200 градуса. Отворете плика и внимателно долейте 100 мл. вода. Завържете отново, направете няколко дупки по горната част на плика с игла и опечете пилето за час и 20 минути, както е в плика и в тавичка. Малко преди финала разрежете плика през средата, за да се запече леко. През това време обливайте месото със соковете.
      Поднесете топло, до гарнитура от ориз, леко полят със соса от пилето.

     Да ви е сладко!

9 коментара:

  1. Ани, неустоимо, ароматно предложение :)
    Комбинацията е чудесна!
    Поздрави и спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда прекрасно! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, изглежда великолепно! Представям си колко е сочно това пиленце! Едно въпросче, че съм позабравила за тези пликове: в тавата в която слагаш плика с пилето има ли вода? Хубави почивни дни от мен!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, тези вълшебни торбички!Винаги спасяват положението.Зареждам веднага за утре с твоята марината. Много ми допадна.
      Хубава вечер, Ани и прекрасна неделя!

      Изтриване
  4. Ани, превъзходна рецепта! Много уважавам такива бързи и лесни ястия! Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Сигурно е много вкусно с тази портокалова марината. Не съм опитвала и може би сега е момента.
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. СТрахотно е!Май и тази седмица менюто в къщи ще е от твоите предложения.Толкова ми допада кухнята ти,Ани!

    ОтговорИзтриване
  7. Ох, че е апетитно! И като знам, че размразявам пиле, май ще пробвам.
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви момичета за топлите отзиви. Не знаете как ме радват!:) Рецептата си заслужава! Прегръдки за всички.
    Candy, не слагам вода в тавата, само в плика доливам малко.

    ОтговорИзтриване