Търсене в този блог

петък, 6 януари 2012 г.

Крем супа "Вишисоаз" със сирене Чедър

   Здравейте приятели,

  за много години!!! Пожелавам на Вас и Вашите семейства най-вече здраве, много сбъднати мечти през новата 2012 година и много незабравими мигове с любимите ви хора. Мислете позитивно и бъдете добри. Помагайте на ближните си, когато се нуждаят от вас.


 Сигурно сте забелязали, че известно време се поизгубих. Пропуснах Коледните и Новогодишни приготовления, но не по мое желание. Всички сигурно сте чували българските поговорки "Човек предполага, Господ разполага" и "Животът е това, което ни се случва, докато ние си правим планове за него". И моите планове за празниците се объркаха, но за сметка на това повярвах в чудесата по Коледа :) 


    Първото ми предложение за новата година е вкусна крем супичка за студените зимни вечери от праз лук и картофи - "Вишисоаз". Името звучи френско, но на практика заслугата е на един американски готвач от френски произход Луи Диа, който дори забравил да я притопли, преди да я поднесе на гостите си и така тази супа се популяризира като студена крем супа, макар че на мен ми се услади и топла ;) Щом я опитате съм сигурна, че ще влезе в задължителното ви супено меню, толкова е мека и нежна, наситена на вкусове. Позволих си лека фриволност в рецептата. Добавих от мен две скилидки чесън и за разкош малко сирене Чедър на финала.
     Но нека не си играя повече с търпението ви да ви споделя рецептата.

Продукти:

3 стръка праз лук (само бялата част)
2 скилидки чесън
3 средно големи картофа
50 гр. краве масло
5 ч. ч. пилешки бульон
1 ч.ч. готварска сметана
1 ч. ч. прясно мляко
2 слайса сирене чедър
черен пипер


    Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете с маслото до омекване. Кипнете пилешкия бульон и го добавете. Сложете нарязаните на кубчета картофи, поръсете с прясно смлян черен пипер и варете на бавен огън 30 минути. Свалете от котлона. Охладете леко и пасирайте до гладкост. Върнете супата на котлона. Налейте сметаната и прясното мляко. Кипнете супата и отдръпнете от котлона. Добавете сиренето Чедър. То ще се разтопи от топлината на супата. Опитайте и по Ваша преценка добавете сол. За мен не е необходима.
     По желание може да поднесете супата със ситно нарязана шунка по средата или с крутони. 

     Да ви е сладко!

8 коментара:

  1. Ани, Честита Нова година! Да е успешна и много красива! Много здраве през Новата година! Тази супичка стои в плановете ми, та ще видим кога ще я направя и аз:). Твоята е станала чудна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна е! Имам и праз, ще я направя!
    За много години! Здраве, щастие и много сбъднати чудеса!

    ОтговорИзтриване
  3. Candy, Честита Нова Година и на теб. Много успехи ти желая и най-вече здраве!
    Опитай супичката непременно. Много е вкусна!

    traiana, за много години! После да споделиш дали ти е харесала супичката. У дома влезе в менюто!:)Толкова е лесна и бърза.

    ОтговорИзтриване
  4. Честита Нова Година, Ани! Бъди жива и здрава и все така усмихната. Мисля, че си липсвала на всички твои почитатели. Нооо, важното е, че всичко е наред и ти си готова за нови кулинарни приключения.
    Супичката задължително ще бъде приготвена.

    ОтговорИзтриване
  5. За много години,Ани!Много целувки от мен и на трима ви.Страхотна сурвачка си направила на Аида.А супата познай кой ще я прави днес?Точно аз!Благодаря мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Марги, Честита Нова Година и на Вашето прекрасно семейство. Пожелавам ви много най-вече здраве, много любов и хармония в дома и по-често да се виждаме :)
    Надявам се да ви хареса супичката, поне колкото на нас :)

    Йоли, за много години миличка. Искам да ти кажа, че най-малкият ти кулинарен фен е именно Аида. Всеки ден в 18.30 ч. оставя всички играчки и засяда на дивана да те гледа по Ютилисима. Само дето ти казва "Лоли", но наистина много те харесва :)
    Сурвачката й я направих да понатупа роднините. Доста шоколадови бонбони събра :) А иначе я направих само от ядливи неща - ошав, пуканки и сушени червени чушки.
    Да ви е сладко с Вишисоаз :)) Целувки

    ОтговорИзтриване
  7. Ани, пожелвам ти прекрасна Нова година с много приятни емоции.Усмивката ти нека радва не само близките ти , но и твоите читатели тук.
    Много деликатна супичка!

    ОтговорИзтриване
  8. Vili, Честита Нова Година!Благодаря ти за пожеланията. Желая и на твоето семейство много здраве, щастие и благоденствие.
    Радвам се, че ти харесва супата :)

    ОтговорИзтриване