През изминалата седмица Вкуснотека гостува на вкусния български сайт 1001 рецепти.
Ето тук можете да прочетете цялото интервю:
В него споделих кое е любимото ми ястие, а именно печени пълнени чушки, заляти с доматен сос и обещах скоро да публикувам тази стара семейна рецепта в блога, защото повярвайте ми чушките са фантастични. У дома ги наричаме "Долма".
Като любител на Фиеста тв, наскоро опитах рецептата на дона Лидия за пълнени чушки по италиански и с радост установих, че нашата рецепта е много близка до италианската, като изключим наличието на пармезан и риган. Харесаха ни, но единодушно заключихме, че не са по-вкусни от нашите пълнени чушки :) Поднасяме ги гарнирани с кисело мляко, хубав мек хляб и задължително скилидки чесън. Различават се от българската рецепта по това, че не са варени с бял сос, а са печени и заляти с доматен сос. Каймата се овкусява с чесън и джоджен. А ето и рецептата:
Продукти:
10 бр. червени чушки
1 кайма 500 гр. смес
1 кафена чашка ориз
1 глава лук
3 скилидки чесън
връзка копър
1 морков
2 ч.л. джоджен
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
600 мл. доматен сос
зехтин
1 кубче био зеленчуков бульон
червен пипер
вода
Сложете в купа каймата и към нея добавете измития ориз, нарязаните на ситно лук, чесън и копър, както и настъргания на ситно морков. Сложете подправките и размесете каймата добре.
Измийте и почистете чушките от семките. Отрежете върховете им, за да може при печенето сосът да влезе в тях. Посолете ги отвътре. Напълнете ги с помощта на малка лъжичка. Ако така сте свикнали ги топнете във брашно, аз не го правя. Подредете ги в тава. Натрошете отгоре едно кубче зеленчуков бульон, поръсете с червен пипер и залейте с доматения сос. Полейте със струйка зехтин и налейте вода до средата на чушките. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса час, като по средата на времето обърнете чушките, за да се изпекат равномерно.
Поднесете топли с лъжица кисело мляко и скилидка чесън.
Да ви е сладко!
Чудесно гостуване, Ани! Поздравления! Все повече се удивлявам от кулинарното разнообразие. Пълнени чушки с доматен сос не ми е минавало през ума изобщо! Браво! Хубава вечер от мен!
ОтговорИзтриванеПрекрасна рецепта! Честито гостуване:)
ОтговорИзтриванеАни, страхотно гостуване. Дано това да е началото на предстоящите много интервюта :) Много ми хареса киша с броколи, определено ще го пробвам. А като видях и чушките, ми стана едно такова слънчево и лятно :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Ани,
ОтговорИзтриванепоздравления за гостуването!
А рецептата е чудесна!
Благодаря ти че я сподели!
Поздрави и хубава вечер!
И аз съм убедена, че са много вкусни и не отстъпват на онези на Лидия;)
ОтговорИзтриванеЧудесна публикация!
Поздрави и хубава снежна вечер!
Благодаря ви мили момичета за дружелюбните коментари и добрите отзиви. Надявам се да ви харесат чушките. Аз ви гарантирам, че няма да съжалявате. Страшно са ароматни и вкусни :)
ОтговорИзтриванеАни, поздравявам те за гостуването!
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта и хубави снимки!
Прегръдки и хубав снежен ден!
Ани, чудни са ти станали чушките, много ми допадат!Заповядай при мен за награда - http://magi-bg.blogspot.com/2012/01/blog-post_27.html
ОтговорИзтриванеАни, снощи правих чушките по твоята рецепта - мноого вкусни се получиха.
ОтговорИзтриванеАз също правя малко нетрадиционни, както ги правеше баба ми, а също и мама. Ако ти е интересно надникни в "Гответе с мен" - Чушки по Самоковски.
Благодаря за рецептата и хубав ден!
Весела
Кате, благодаря ти за хубавите думи. Поздрави
ОтговорИзтриванеМаги, благодаря ти за наградата, трогна ме :)
vesela, много ме зарадва! Много се радвам, че са ви харесали чушчиците :) Аз редовно надничам в Гответе с мен :))
Уникална рецепта :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Кате. Това е любимата ми рецепта :)
ИзтриванеНямам регистрации, според изброените опции, за това коментара ми е анонимен. Моето семейство също сме арменци в България (май се водеше, като западни). Долма у дома се прави с по-различни подправки - лук и магданоз, а не чесън и копър, както е в рецептата на Ани (значи има различни рецепти). Със суровата смес, кайма, ориз, лук, магданоз и домати се пълнят разлини зеленчуци. Задължително трябва да има поне чушки и домати, които се пълнят, а може да има и тиквички и патладжан. Всички се нареждат в тенджера с малко настъргани домати на дъното и се долива вода и се варят, като сарми.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, от написаното от вас разбирам, че като при всички рецепти има разлики в различните семейства. Рецептата, която предлагам я знам от майка ми, а тя от моята баба съответно. Възможно е тя да има различни модификации. Права сте, че със сместа могат да се пълнят и други зеленчуци, но у дома се предпочитат чушките и затова пълня само тях. Печените зеленчуци при всички случаи са по-вкусни от варените, поне според мен. Много ще се радвам ако опитате моята рецепта. Гарантирам ви, че ще си оближете пръстите :) Поздрави и хубава вечер.
Изтриване