Търсене в този блог

сряда, 25 януари 2012 г.

Пълнени чушки с мляно месо и ориз, заляти с доматен сос (Долма)

      През изминалата седмица Вкуснотека гостува на вкусния български сайт 1001 рецепти. 

Ето тук можете да прочетете цялото интервю:


    В него споделих кое е любимото ми ястие, а именно печени пълнени чушки, заляти с доматен сос и обещах скоро да публикувам тази стара семейна рецепта в блога, защото повярвайте ми чушките са фантастични. У дома ги наричаме "Долма".


      Като любител на Фиеста тв, наскоро опитах рецептата на дона Лидия за пълнени чушки по италиански и с радост установих, че нашата рецепта е много близка до италианската, като изключим наличието на пармезан и риган. Харесаха ни, но единодушно заключихме, че не са по-вкусни от нашите пълнени чушки :) Поднасяме ги гарнирани с кисело мляко, хубав мек хляб и задължително скилидки чесън. Различават се от българската рецепта по това, че не са варени с бял сос, а са печени и заляти с доматен сос. Каймата се овкусява с чесън и джоджен. А ето и рецептата:


Продукти:

10 бр. червени чушки 
1 кайма 500 гр. смес
1 кафена чашка ориз
1 глава лук
3 скилидки чесън
връзка копър
1 морков
2 ч.л. джоджен
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол

600 мл. доматен сос
зехтин
1 кубче био зеленчуков бульон
червен пипер
вода


     Сложете в купа каймата и към нея добавете измития ориз, нарязаните на ситно лук, чесън и копър, както и настъргания на ситно морков. Сложете подправките и размесете каймата добре. 
     Измийте и почистете чушките от семките. Отрежете върховете им, за да може при печенето сосът да влезе в тях. Посолете ги отвътре. Напълнете ги с помощта на малка лъжичка. Ако така сте свикнали ги топнете във брашно, аз не го правя. Подредете ги в тава. Натрошете отгоре едно кубче зеленчуков бульон, поръсете с червен пипер и залейте с доматения сос. Полейте със струйка зехтин и налейте вода до средата на чушките. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса час, като по средата на времето обърнете чушките, за да се изпекат равномерно. 
      Поднесете топли с лъжица кисело мляко и скилидка чесън.

      Да ви е сладко!


14 коментара:

  1. Чудесно гостуване, Ани! Поздравления! Все повече се удивлявам от кулинарното разнообразие. Пълнени чушки с доматен сос не ми е минавало през ума изобщо! Браво! Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна рецепта! Честито гостуване:)

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, страхотно гостуване. Дано това да е началото на предстоящите много интервюта :) Много ми хареса киша с броколи, определено ще го пробвам. А като видях и чушките, ми стана едно такова слънчево и лятно :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани,
    поздравления за гостуването!
    А рецептата е чудесна!
    Благодаря ти че я сподели!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. И аз съм убедена, че са много вкусни и не отстъпват на онези на Лидия;)
    Чудесна публикация!
    Поздрави и хубава снежна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви мили момичета за дружелюбните коментари и добрите отзиви. Надявам се да ви харесат чушките. Аз ви гарантирам, че няма да съжалявате. Страшно са ароматни и вкусни :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ани, поздравявам те за гостуването!
    Чудесна рецепта и хубави снимки!
    Прегръдки и хубав снежен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Ани, чудни са ти станали чушките, много ми допадат!Заповядай при мен за награда - http://magi-bg.blogspot.com/2012/01/blog-post_27.html

    ОтговорИзтриване
  9. Ани, снощи правих чушките по твоята рецепта - мноого вкусни се получиха.
    Аз също правя малко нетрадиционни, както ги правеше баба ми, а също и мама. Ако ти е интересно надникни в "Гответе с мен" - Чушки по Самоковски.
    Благодаря за рецептата и хубав ден!
    Весела

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, благодаря ти за хубавите думи. Поздрави

    Маги, благодаря ти за наградата, трогна ме :)

    vesela, много ме зарадва! Много се радвам, че са ви харесали чушчиците :) Аз редовно надничам в Гответе с мен :))

    ОтговорИзтриване
  11. Отговори
    1. Благодаря ти Кате. Това е любимата ми рецепта :)

      Изтриване
  12. Нямам регистрации, според изброените опции, за това коментара ми е анонимен. Моето семейство също сме арменци в България (май се водеше, като западни). Долма у дома се прави с по-различни подправки - лук и магданоз, а не чесън и копър, както е в рецептата на Ани (значи има различни рецепти). Със суровата смес, кайма, ориз, лук, магданоз и домати се пълнят разлини зеленчуци. Задължително трябва да има поне чушки и домати, които се пълнят, а може да има и тиквички и патладжан. Всички се нареждат в тенджера с малко настъргани домати на дъното и се долива вода и се варят, като сарми.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, от написаното от вас разбирам, че като при всички рецепти има разлики в различните семейства. Рецептата, която предлагам я знам от майка ми, а тя от моята баба съответно. Възможно е тя да има различни модификации. Права сте, че със сместа могат да се пълнят и други зеленчуци, но у дома се предпочитат чушките и затова пълня само тях. Печените зеленчуци при всички случаи са по-вкусни от варените, поне според мен. Много ще се радвам ако опитате моята рецепта. Гарантирам ви, че ще си оближете пръстите :) Поздрави и хубава вечер.

      Изтриване