сряда, 18 януари 2012 г.

Киш с броколи, шунка и сирене Грюер

   Сиренето Грюер е Швейцарско, деликатесно сирене, известно с твърдо жълтата си повърхност почти без дупки, с плътна консистенция, доста солено, с остър пикантен аромат и леко орехово-плодов вкус. То е основна съставка на фондю, небезизвестното ястие Кордон Бльо, на сосове и чудесна компания на плодове и вина.



Author of picture: Rolf Krahl (Rotkraut)
То е и основният герой на днешното блюдо – киш с броколи, шунка и Грюер и всичко това, гарнирано с невероятния аромат на прясна мащерка. Можете да замените сиренето с Ементал, но Ви гарантирам, че вкусът на киша с броколи и Грюер е фантастичен и много наситен.


Продукти за подложката:

220 гр. брашно
125 гр. меко масло
30 мл. студена вода
1 яйце
1 с.л. прясна мащерка
сол

продукти за плънката:

глава броколи
5-6 парчета шунка
120 гр. сирене Грюер

продукти за заливката:

2 яйца
1/2 ч.ч. готварска сметана
1/2 ч.ч. прясно мляко
черен пипер
сол

прясна мащерка за украса

   Слагаме броколите да се сварят в тенджерка с вода и малко сол. 
  През това време смесваме брашното и маслото в робота и пасираме до гладкост. Добавяме водата, солта и мащерката. Замесваме меко тесто. Увиваме го в кухненско прозрачно фолио и охлаждаме в хладилник за 20 минути. 
   Разточваме тестото на кръг, с диаметър малко по-голям от формата ни за печене. Прехвърляме тестото във формата и леко оформяме нисък борд, тъй като при печенето тестото леко се свива и заема формата на дъното. Аз лично не обичам печивата ми да имат борд, тъй като ми се събира много тесто на последната хапка и ми е сухо. Ако и вашето предпочитание е такова постъпете като мен. Ако ви е по-естетично с борд, направете го по-висок. Надупчете с вилица и опечете за 10-12 минути на 180 градуса. Ако желаете можете да покриете с хартия за печене и да сложите бобчета за тежест, за да не се подуе. 
 Разпределяме сварените розички броколи върху опечената маслена платка. Отгоре разпределяме, нарязаната шунка и настърганото сирене Грюер. 
  В отделна купа смесваме продуктите за заливката и заливаме киша, като се стараем сместа да се разпредели равномерно по повърхността. Печем ястието на 180 градуса до порозовяване и поръсваме с прясна мащерка преди да поднесем топло, с чаша айран. 


     От останалото от разточването на платката тесто изрязах два кръга с ринг, опекох ги по същия начин и ги аранжирах със сушени домати, чесън, козе сирене и стръкчета прясна мащерка. Получиха се чудесни мини пицети :)


     Да ви е сладко!


11 коментара:

  1. Чудесна рецепта, обожавам сирена с броколи, правя си на фурна, но тази комбинация е много изкусителна. Да си призная киш съм правила веднъж, трябваше да е сладък, пълен провал беше:(. Дано успея с този, защото много ми харесва! Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз се присъединявам към почитателите на броколи със сирена. Точно с това не съм опитвала, но времето е пред мен;-)
    Благодаря за хубавото предложение и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Мммммм, представям си колко вкусно е станало! Прекрасно изглежда!

    Приятна вечер, Ани!

    ОтговорИзтриване
  4. И двете неща са точно по мой вкус!Много ми харесват подобни ястия с маслена подложка,а пък "изрезките" са като гарнирани солени бисквитки-невероятно сполучлива идея,Ани!Благодаря,че сподели!

    ОтговорИзтриване
  5. Това ми е много любимо сирене.Сгурна съм,че е станало привъзходно ястие.Така и изглежда от снимките ти. Страхотно!

    ОтговорИзтриване
  6. Candy, този е много лесен, просто няма къде да сбъркаш :) Благодаря ти:)

    Мъх, опитай, няма да съжаляваш :) Хубав петък ти желая :)

    Petya Hristova, наистина стана много вкусен киша. Горещо Ви го препоръчвам! Благодаря, че се отбихте.

    Еликсир, да добро приложение им намерих на изрезките :) Получи се нещо ново и ароматно. Успешен ден.

    Йоли, много ще ти допадне точно на теб, сигурна съм. Превъзходно е.Целувки

    ОтговорИзтриване
  7. необходимо ли е да използваме силиконова форма за печене или можем да използваме и обикновена тава

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Звезделина. Не е необходимо да е силиконова. И моята не е. Съвсем обиковена, тефлонова тавичка използвам. Успех!

      Изтриване
  8. Здравейте, бих искала да попитам дали сирене Грюер може да се замени с друг вид сирене? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, можете да замените сиренето с друго сирене по Ваш вкус, например с Гауда или Чедър, дори и обикновен кашкавал. Разбира се, Грюер е най-ароматно и специфично на вкус, но с друг вид сирене ще получите по своему вкусен киш.

      Изтриване
    2. Благодаря много! Приятен ден! :)

      Изтриване