Сиренето Грюер е Швейцарско, деликатесно
сирене, известно с твърдо жълтата си повърхност почти без дупки, с плътна
консистенция, доста солено, с остър пикантен аромат и леко орехово-плодов вкус.
То е основна съставка на фондю, небезизвестното ястие Кордон Бльо, на сосове и
чудесна компания на плодове и вина.
Author of picture: Rolf Krahl (Rotkraut)
То е и основният герой на
днешното блюдо – киш с броколи, шунка и Грюер и всичко това, гарнирано с
невероятния аромат на прясна мащерка. Можете да замените сиренето с Ементал, но
Ви гарантирам, че вкусът на киша с броколи и Грюер е фантастичен и много
наситен.
Продукти за подложката:
220 гр. брашно
125 гр. меко масло
30 мл. студена вода
1 яйце
1 с.л. прясна мащерка
сол
продукти за плънката:
глава броколи
5-6 парчета шунка
120 гр. сирене Грюер
продукти за заливката:
2 яйца
1/2 ч.ч. готварска сметана
1/2 ч.ч. прясно мляко
черен пипер
сол
прясна мащерка за украса
Слагаме броколите да се сварят в тенджерка с вода и малко сол.
През това време смесваме брашното и маслото в робота и пасираме до гладкост. Добавяме водата, солта и мащерката. Замесваме меко тесто. Увиваме го в кухненско прозрачно фолио и охлаждаме в хладилник за 20 минути.
Разточваме тестото на кръг, с диаметър малко по-голям от формата ни за печене. Прехвърляме тестото във формата и леко оформяме нисък борд, тъй като при печенето тестото леко се свива и заема формата на дъното. Аз лично не обичам печивата ми да имат борд, тъй като ми се събира много тесто на последната хапка и ми е сухо. Ако и вашето предпочитание е такова постъпете като мен. Ако ви е по-естетично с борд, направете го по-висок. Надупчете с вилица и опечете за 10-12 минути на 180 градуса. Ако желаете можете да покриете с хартия за печене и да сложите бобчета за тежест, за да не се подуе.
Разпределяме сварените розички броколи върху опечената маслена платка. Отгоре разпределяме, нарязаната шунка и настърганото сирене Грюер.
В отделна купа смесваме продуктите за заливката и заливаме киша, като се стараем сместа да се разпредели равномерно по повърхността. Печем ястието на 180 градуса до порозовяване и поръсваме с прясна мащерка преди да поднесем топло, с чаша айран.
През това време смесваме брашното и маслото в робота и пасираме до гладкост. Добавяме водата, солта и мащерката. Замесваме меко тесто. Увиваме го в кухненско прозрачно фолио и охлаждаме в хладилник за 20 минути.
Разточваме тестото на кръг, с диаметър малко по-голям от формата ни за печене. Прехвърляме тестото във формата и леко оформяме нисък борд, тъй като при печенето тестото леко се свива и заема формата на дъното. Аз лично не обичам печивата ми да имат борд, тъй като ми се събира много тесто на последната хапка и ми е сухо. Ако и вашето предпочитание е такова постъпете като мен. Ако ви е по-естетично с борд, направете го по-висок. Надупчете с вилица и опечете за 10-12 минути на 180 градуса. Ако желаете можете да покриете с хартия за печене и да сложите бобчета за тежест, за да не се подуе.
Разпределяме сварените розички броколи върху опечената маслена платка. Отгоре разпределяме, нарязаната шунка и настърганото сирене Грюер.
В отделна купа смесваме продуктите за заливката и заливаме киша, като се стараем сместа да се разпредели равномерно по повърхността. Печем ястието на 180 градуса до порозовяване и поръсваме с прясна мащерка преди да поднесем топло, с чаша айран.
От останалото от разточването на платката тесто изрязах два кръга с ринг, опекох ги по същия начин и ги аранжирах със сушени домати, чесън, козе сирене и стръкчета прясна мащерка. Получиха се чудесни мини пицети :)
Да ви е сладко!
Чудесна рецепта, обожавам сирена с броколи, правя си на фурна, но тази комбинация е много изкусителна. Да си призная киш съм правила веднъж, трябваше да е сладък, пълен провал беше:(. Дано успея с този, защото много ми харесва! Прегръдки и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеИ аз се присъединявам към почитателите на броколи със сирена. Точно с това не съм опитвала, но времето е пред мен;-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавото предложение и прекрасна вечер!
Мммммм, представям си колко вкусно е станало! Прекрасно изглежда!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер, Ани!
И двете неща са точно по мой вкус!Много ми харесват подобни ястия с маслена подложка,а пък "изрезките" са като гарнирани солени бисквитки-невероятно сполучлива идея,Ани!Благодаря,че сподели!
ОтговорИзтриванеТова ми е много любимо сирене.Сгурна съм,че е станало привъзходно ястие.Така и изглежда от снимките ти. Страхотно!
ОтговорИзтриванеCandy, този е много лесен, просто няма къде да сбъркаш :) Благодаря ти:)
ОтговорИзтриванеМъх, опитай, няма да съжаляваш :) Хубав петък ти желая :)
Petya Hristova, наистина стана много вкусен киша. Горещо Ви го препоръчвам! Благодаря, че се отбихте.
Еликсир, да добро приложение им намерих на изрезките :) Получи се нещо ново и ароматно. Успешен ден.
Йоли, много ще ти допадне точно на теб, сигурна съм. Превъзходно е.Целувки
необходимо ли е да използваме силиконова форма за печене или можем да използваме и обикновена тава
ОтговорИзтриванеЗдравейте Звезделина. Не е необходимо да е силиконова. И моята не е. Съвсем обиковена, тефлонова тавичка използвам. Успех!
ИзтриванеЗдравейте, бих искала да попитам дали сирене Грюер може да се замени с друг вид сирене? Благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, можете да замените сиренето с друго сирене по Ваш вкус, например с Гауда или Чедър, дори и обикновен кашкавал. Разбира се, Грюер е най-ароматно и специфично на вкус, но с друг вид сирене ще получите по своему вкусен киш.
ИзтриванеБлагодаря много! Приятен ден! :)
ИзтриванеСтана страхотен ! Аз не сложих месо и смесих пшенично брашно, бадемово и царевично ;)
ОтговорИзтриванеОще по-полезно и вкусно се е получило :)
Изтриване