Търсене в този блог

сряда, 15 август 2012 г.

Рибен пай

   Днес ви предлагам фантастичен  рибен пай. Ястието е по оригинална Ирландска рецепта. По принцип може да се приготви с три вида риба - хек, сьомга и треска, но аз се спрях само на треска, за разнообразие, тъй като със сьомга готвя по-често. 
  Паят е изключително ароматен, благодарение на бешамела, с който се залива рибата. Ще доловите фин аромат на бяло вино и пресен копър. Вкусът на риба е много деликатен и ненатрапчив. А картофената коричка придава плътност на цялото ястие и засища. 
   Тази рецепта е базова. От тук нататък бихте могли по желание да импровизирате и обогатите вкуса, като добавите и сотирани зеленчуци като лук, праз лук, моркови върху рибата, както и да настържете сирене Пармезан например в бешамела. 
  В заключение ще добавя, че паят се приготвя много лесно, не съдържа специфични продукти, но за сметка на това е много вкусен и ще достави истинска наслада на любителите на морските храни.


Продукти:

3-4 филета от бяла риба Треска
300 мл. прясно мляко
3 дафинови листа
500 г картофи
80 г масло
2 с.л. брашно
100 мл. бяло вино
връзка копър

черен пипер
сол


Обелете картофите. Нарежете ги на едри парчета и ги сложете да се сварят във вода. Докато се варят измийте и нарежете рибните филета на парчета. Залейте ги с прясното мляко, сложете дафиновите листа и ги поширайте за 2-3 минути на котлона. С помощта на решетъчна лъжица извадете рибата и я разпределете на дъното на тавичка за печене. Прелейте останалото от поширането мляко в купа и оставете настрани. 

Ако картофите са се сварили ги намачкайте с преса или вилица. Добавете 50 гр. масло и ливнете малко от отделеното топло мляко, в което сте варили рибата. Разбъркайте добре и овкусете със сол и черен пипер. Картофеното ви пюре е готово.
Сложете останалото масло в същия съд, в който сте поширали рибата. По този начин ползвате един и същи съд и запазвате ароматите в него. Добавете брашното и бъркайте. Налейте бялото вино и разбъркайте до гладка каша. Налейте топлото прясно мляко и кипнете бешамела, като непрекъснато бъркате до разтваряне на бучките брашно. Накрая поръсете с пресен копър, сол и черен пипер. Когато сосът стане хомогенен отдръпнете от котлона и полейте с него рибните хапки. С помощта на шпатула разпределете картофеното пюре отгоре. Започнете от краищата на тавичката и постепенно разнесете към центъра, така че да покриете рибата със соса. Направете черти с вилица и печете на 200 градуса за 20 минути, докато паят леко се зачерви по повърхността. Поднесете ястието топло с чаша бяло вино.


Да ви е сладко!

12 коментара:

  1. Ани, паят е чудесен!
    Аз правя един по-богат пай със спанак и варени яйца и ни стана фаворит!
    Основата е като твоята!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много си мила, както винаги!
      Знам го този пай със спанак и варени яйца, но аз лично не си падам по комбинацията яйца и риба и реших да ги пропусна :)
      При всички случаи паят си заслужава ;) Поздрави

      Изтриване
  2. Чудесно предложение със все любими продукти!
    Направо усетих аромата на вяло вино, риба и копър!
    Честит празник Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. gogolina, наистина виното и копъра придават много фин аромат и превръщат това на глед обикновено ястие в много хубав специалитет.

      Изтриване
  3. Много хубави рецепти си намирам тук :)Тази е поредната!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. vesela, много ме зарадва. Това е смисълът на блога и винаги се радвам, когато съм успяла да вдъхновя някой или просто да му дам практична и здравословна идея за вкусно хапване :) Поздрави

      Изтриване
  4. Фантастично!!Много вкусен изглежда!

    ОтговорИзтриване
  5. Ани,хареса ми тази рецепта-добро предложение и за мезе...Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Живче, несъмнено е добро мезе, особено за винце :)) Да ви е сладко!

      Изтриване
  6. Моят дребосък страшно много харесваше рибните пюрета, които доскоро хопваше. Мисля, че този пай също ще му хареса, рецептата ми се струва много подходяща за дечица.
    Новата ти снимка на пофила е зашеметяваща.
    :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Стефка,
      права си, рибният пай е много подходящ за малки деца. Алтернативен вариант да хапват рибка. За тях е много важно. Аида много обича риба. От малка винаги й предлагам.
      Благодаря ти за милите думи. Направих си фотосесия, когато бях бременна в 6ти месец. Тази снимка е от там :)

      Изтриване