Търсене в този блог

събота, 18 август 2012 г.

Чеснови брускети с домати, сурови тиквички и маслини

В малките френски пекарни продават прекрасен, ароматен, хрупкав хляб. Онзи ден си купих от една такава пекарна пълнозърнест хляб и като видях франзелките им не се въздържах и реших, че ще приготвя брускети. Популярни са в Италия. Можете да ги хапвате като предястие, в компания на зелена салата, топла супа или да ги приготвите за някое парти или коктейл. 
И така за вечеря имаше домашна пилешка супичка и чеснови брускети с домати, сурови тиквички и маслини. Сигурно се чудите защо сурови тиквички?! Тиквичките са зеленчуци, съдържащи  калий, натрий, калций, магнезий, фосфор и желязо, витамин А, C, В1 и В2. Бих казала, че преоткрих тиквичката в суровия й вид. Досега съм я консумирала само печена или пържена. Оказа се, че сурова запазва по-голяма част от нутриентите си, много по-вкусна е от краставица и придава приятна свежест на брускетите, особено в комбинация с домати. Непременно ще опитам и фетучините от сурови тиквички със сос песто. 


Продукти:

1 франзела
1 розов домат
1/2 тиквичка
10 маслини Каламата
2 средно големи скилидки чесън
50 мл зехтин
риган
сол

Нарежете франзелата на филийки. В малка купа стиснете скилидките чесън и ги разбъркайте с 50 мл. зехтин. Подредете хлебчетата върху хартия за печене в тава и ги намажете с чесновия зехтин. Запечете ги на 200 градуса за около десетина минути. През това време си подгответе зеленчуците. Обелете и нарежете домата и тиквичката на кубчета. Отделете костилките на маслините и ги нарежете на малки парченца. Смесете всичко и внимателно разбъркайте с малко сол. Извадете тавата от фурната. Разпределете обилно, с помощта на лъжичка, готовата зеленчукова смес върху топлите чеснови брускетки. Поръсете със сушен риган.


Да ви е сладко!

8 коментара:

  1. Ани, толкова колоритни и апетитни снимки, които те приканват да опиташ!
    За тиквичките си права, защото сме свикнали да ги консумираме по-традиционно, обработени!
    Поздрави и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Дани, оказа се, че са много вкусни и сурови. Хубав ден ти желая!

      Изтриване
  2. Много цветно,вкусно,леко и ароматно е при теб,Ани!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам брускети! Твоите са страхотни и с чудесни снимки:)

    ОтговорИзтриване
  4. Ето това е жестока рецепта, много, много по мой вкус.
    Благодаря, Ани.:)
    Поздрави.:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Рони. Рядко се отбиваш при мен и се радвам, когато го направиш :)

      Изтриване